Bouwen en verbouwen

Voor (ver)bouwplannen checkt en regelt u alles zelf in het Omgevingsloket, hier kunt u:

  • De vergunningscheck doen om te kijken of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor uw plannen.
  • Een omgevingsvergunning aanvragen.
  • De regels op de kaart bekijken, om te zien wat wel en niet mag op een locatie, welke vergunningen zijn verleend aan anderen en welke projecten voor de toekomst zijn gepland.
  • Afhankelijk van het soort plan wordt uw plan behandeld bij de intake- of omgevingstafel.
Naar het Omgevingsloket

Weten of uw plannen mogelijk zijn?

Voor plannen kunt u een principeverzoek (vooronderzoek(Verwijst naar een externe website)) indienen. Voor dit verzoek gelden indieningsvereisten en betaalt u leges(Verwijst naar een externe website).

Voor dit verzoek worden een aantal dingen onderzocht, onder andere: 

  • of uw plan volgens het omgevingsplan mogelijk is, zo niet; of de gemeente van het omgevingsplan wil afwijken
  • of u een positief advies zou kunnen krijgen van de adviescommissie omgevingskwaliteit voor welstand en eventueel advies over een (gemeentelijk/rijks-) monument
  • Of uw (ver)bouwplannen mogelijk invloed heeft op het parkeren. Als u dit verwacht, bereken dan in parkeernormentool(Verwijst naar een externe website) hoeveel parkeerplekken er nodig zijn voor auto's en fietsen

U ontvangt de uitkomst van het onderzoek schriftelijk.

Voor de meeste aanvragen voor een omgevingsvergunning geldt een beslistermijn van 8 weken. Voor sommige aanvragen geldt een langere beslistermijn van 12 of 26 weken. 

De beslistermijn start de dag na ontvangst van de complete aanvraag. Als blijkt dat u nog aanvullende documenten moet inleveren, wordt de beslistermijn verlengd. De beslistermijn mag één keer met 6 weken worden verlengd. Als omstandigheden veranderen kan de beslistermijn verder verlengd worden, bijvoorbeeld als aanhouden in uw belang is.

Voor alle aanvragen geldt:

 

Meer over de Adviescommissie Omgevingskw