Registratie- en meldplicht toeristische verhuur

  • Als u (een deel van) uw woning verhuurt aan toeristen, bent u vanaf 1 januari 2024 verplicht om de woning te registreren
  • U moet uw registratienummer vermelden in de advertentie(s) voor de woonruimte die u verhuurt aan toeristen
  • Voor woningen die als geheel worden verhuurd aan toeristen, geldt vanaf 1 januari 2024 ook een meldplicht
  • Deze registratie- en meldplicht geldt niet voor toeristische verhuur vanuit een gebouw dat geen woning is (zoals een hotel, pension of vakantiewoning op een vakantiepark)
  • Registreren en melden is gratis.

Registratienummer aanvragen

Verhuurt u (een deel van) uw woning aan toeristen of bent u dit van plan? Vraag dan nu uw registratienummer aan. U hoeft het registratienummer maar 1 keer aan te vragen. Na het aanvragen krijgt u het registratienummer direct toegestuurd per e-mail. Voor het aanvragen heeft u DigID, eHerkenning of eIDAS nodig.

Registratienummer aanvragen

Waar moet ik het registratienummer vermelden?

Vermeld het registratienummer in uw advertentie(s). Platforms zoals bijvoorbeeld Airbnb en Booking.com hebben een speciaal veld waar u het nummer invult.

Kan ik een registratienummer voor iemand anders aanvragen?

U kunt het registratienummer aanvragen voor uw eigen woning, of voor de woning van bijvoorbeeld een familielid. Als u de verhuur of administratie hebt uitbesteed aan een bedrijf, kan dit bedrijf het nummer namens u aanvragen. Als u het registratienummer voor een eigenaar aanvraagt, moet deze u schriftelijk toestemming geven. U moet deze toestemming in uw administratie bewaren. Het registratienummer wordt zowel aan uzelf als aan de eigenaar per e-mail toegestuurd.

Wat gebeurt er als ik toeristische verhuur aanbied zonder registratienummer?

Wanneer u na 31 december 2023 woonruimte voor toeristische verhuur aanbiedt zonder registratienummer, riskeert u een boete.

Verhuur vooraf melden

Verhuurt u uw hele woning? Dat mag maximaal 63 nachten per kalenderjaar. Elke verhuring moet u melden via het Registratiesysteem Toeristische Verhuur. Dat kan maximaal 1 jaar van tevoren tot en met de dag van aankomst (voordat de gasten zijn gearriveerd). Een melding annuleren of wijzigen, kan tot 1 dag voorafgaand aan de verhuur. Wilt u uw melding annuleren op de dag van de verhuur? Neem dan contact met ons op via huisvestingsverordening@katwijk.nl.

Verhuur melden

Waarom gelden deze regels?

In onze gemeente worden steeds meer woningen opgekocht door beleggers of voor de toeristische verhuur. Starters en doorstromers krijgen hierdoor minder kansen om een woning te kopen. Daarom is de huisvestingsverordening opgesteld. Hierin staat wat wel en niet mag als u uw woning wilt verhuren, omzetten, splitsen of samenvoegen. Met deze regels willen we ervoor zorgen dat de woningen in onze gemeente bij de juiste mensen terecht komen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over toeristische verhuur van woonruimte? Neem dan contact met ons op via huisvestingsverordening@katwijk.nl of 071 406 50 00.