Meldpunt goed verhuurderschap

  • Woningverhuurders en verhuurbemiddelaars moeten zich houden aan de algemene regels van de Wet goed verhuurderschap(Verwijst naar een externe website).
  • Deze wet is gericht op het tegengaan van discriminatie tijdens de selectieprocedure, intimidatie en onredelijke verhuurvoorwaarden.
  • Als een verhuurder of verhuurbemiddelaar zich niet aan de regels van de Wet goed verhuurderschap houdt, kunt u dit bij de gemeente melden.
  • Gemeente Katwijk werkt samen met Huurteam Katwijk(Verwijst naar een externe website) om meldingen over misstanden op de huurmarkt te behandelen. Er zijn commerciële partijen actief die zich voordoen als Huurteam Katwijk. Deze organisaties vragen geld voor hun diensten en werken niet in opdracht van de gemeente.

Melding doen

Houdt uw verhuurder of verhuurbemiddelaar zich niet aan de regels van de Wet goed verhuurderschap? U kunt uw klacht gratis melden via onderstaande knop.

Klacht verhuurder melden (Verwijst naar een externe website)

Discriminatie

Er mag in de selectieprocedure voor het (ver)huren van een woning geen onderscheid worden gemaakt op grond van ras, geloofsovertuiging, politieke overtuiging, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid, burgerlijke staat, handicap of chronische ziekte.

Intimidatie

Intimidatie (iemand die door lichamelijk of psychisch geweld, dreiging met geweld of een feitelijkheid wordt gedwongen om iets te doen of niet te doen) van woningzoekenden en huurders is niet toegestaan.

Schriftelijkheidsvereiste

Een verhuurder of de verhuurbemiddelaar is verplicht om de huurovereenkomst schriftelijk vast te leggen. Ook als de huurovereenkomst mondeling is aangegaan. Bij arbeidsmigranten moet de arbeidsovereenkomst en huurovereenkomst apart worden overeengekomen.

Informatieverstrekkingsplicht

De huurder moet op de hoogte zijn van zijn of haar rechten en plichten. De verhuurder of de verhuurbemiddelaar heeft de plicht om schriftelijk en op een duidelijke en begrijpelijke wijze informatie aan de huurder te verstrekken. Het gaat hierbij onder meer om de wettelijke rechten en plichten van de huurder ten aanzien van de woning, voor zover deze rechten en plichten niet in de huurovereenkomst zijn opgenomen.

Dubbele bemiddelingskosten

Specifiek voor verhuurbemiddelaars is in dit wetsvoorstel opgenomen dat het niet is toegestaan om dubbele bemiddelingskosten in rekening te brengen. Bemiddelingskosten heten in de praktijk soms ook contract of administratiekosten, ook dat is dan niet toegestaan.

Waarborgsom

De waarborgsom die de huurder moet betalen mag niet meer zijn dan 2 keer de kale huurprijs. Dat is de huurprijs zonder servicekosten, kosten voor nutsvoorzieningen, meubilair en overige voorzieningen. Daarnaast moet de waarborgsom uiterlijk 14 dagen na beëindiging van de huur worden terugbetaald aan de huurder, tenzij er sprake is van schade.

Servicekosten

De verhuurder moet jaarlijks schriftelijk een specificatie maken van de gemaakte servicekosten en deze delen met de huurder. Ook moet bij de berekening, verantwoording en verhoging van het voorschotbedrag aan de wettelijke regels worden voldoen, zoals die staan in art. 7:259(Verwijst naar een externe website) en 7:261(Verwijst naar een externe website) BW.

Huurverhoging

Het is verboden voor verhuurders om een huurverhoging toe te passen die het maximale toegestane huurverhogingspercentage overschrijdt. Het huurverhogingspercentage dan wel het bedrag van de maximale huurverhoging wordt bij ministeriële regeling vastgesteld. Bij ministeriële regeling worden de bedragen met ingang van 1 januari van elk jaar gewijzigd.

Maximale huurprijs

Het is verboden een zelfstandige en onzelfstandige woonruimte te verhuren met een huurprijs die hoger is dan de waardering van de kwaliteit van een woonruimte. De kwaliteit van een woonruimte wordt bepaald met het woningwaarderingsstelsel.  Het woningwaarderingsstelsel is een puntensysteem waarbij iedere woning of kamer punten krijgt voor kwaliteit. Bijvoorbeeld het aantal vierkante meters, het energielabel, de WOZ-waarde, welke voorzieningen er in de keuken aanwezig zijn en of er een tuin of balkon is.

Deze punten worden bij elkaar opgeteld en het totaal aantal punten bepaalt de maximale huurprijs. Er is een apart puntenstelsel voor onzelfstandige woonruimtes. Sociale huurprijzen zijn woningen tot en met 143 punten (maximaal € 900,07). Middeldure huurwoningen zijn woningen van 144 punten tot en met 186 punten (maximaal € 1.184,82). Woningen boven de 187 punten vallen onder de vrije sector waarvoor geen maximale huurprijs geldt.

Heeft u het vermoeden dat uw huur te hoog is of wilt u zelf de maximale huurprijs berekenen? Doe dan de huurprijscheck op www.huurcommissie.nl(Verwijst naar een externe website).