Intake- en omgevingstafel

Heeft u een (ver)bouwplannen die afwijken van het Omgevingsplan? Dan kunt u een principeverzoek indienen. Afhankelijk van het soort plan wordt uw plan behandeld bij de Intake- of Omgevingstafel.

Principeverzoek indienen

Intaketafel

Op de intaketafel worden (complexe) principeverzoeken met een globaal karakter getoetst aan de doelstellingen van de gemeente zoals vastgelegd in de Omgevingsvisie Katwijk(Verwijst naar een externe website) en de Maatschappelijke agenda (MAG). De omgevingsregisseur of casemanager brengt uw initiatief in bij de Intaketafel.

Het doel van de Intaketafel is om te bepalen of uw initiatief wenselijk is en of het past binnen de Omgevingsvisie van de gemeente of andere overheden. Zo weet u snel of het zinvol is om uw plannen verder uit te werken.

Uw plannen worden op verschillende onderdelen beoordeeld. Het gaat in dit stadium nog niet over of het initiatief haalbaar is. Zo weet u in een vroeg stadium of u kunt doorgaan met uw initiatief. De toetsingsvereisten zijn:

Maatschappelijke waarde

Creëert het initiatief een verbetering voor inwoners, ondernemers en/ of de gemeente?

Innovatie

In welke mate draagt het initiatief bij aan de regionale economische positie van Katwijk?

Ruimtelijke kwaliteit

Wat zijn de strijdigheden i.r.t. het omgevingsplan, milieuaspecten, stedenbouwkundige aspecten en bereikbaarheid?

Duurzaamheid

Op welke manier wordt invulling gegeven aan een energieneutraal en klimaatbestendig Katwijk in 2050?

Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk, met verschillende gevolgen voor uw initiatief:

  • Ja, uw initiatief is in deze vorm wenselijk. U wordt geïnformeerd over de vervolgstappen.
  • Ja, mits. Uw initiatief is wenselijk, maar heeft een aantal aandachtspunten  die wel opgelost moeten worden. Uw plan gaat door naar de Omgevingstafel en ontvangt informatie over de volgende stap.
  • Nee, uw initiatief is (in deze vorm) niet wenselijk.
    Dit betekent dat de gemeente uw initiatief niet verder in behandeling neemt. Een vergunningaanvraag voor dit plan zal stranden. U ontvangt een uitgebreide toelichting op dit advies. Hiermee kunt u uw plan aanpassen en opnieuw laten toetsen, of besluiten het plan niet voort te zetten.

Omgevingstafel

Bij de Omgevingstafel wordt inhoudelijk beoordeeld of uw plannen haalbaar zijn en ruimtelijk zijn toegestaan. Uw plan wordt intern besproken en beoordeeld door alle betrokken beleidsdisciplines van de gemeente. Zij geven inhoudelijk advies over wat nodig is om het beoogde plan te realiseren. Als er meer informatie nodig is voor de beoordeling, wordt u uitgenodigd om aan te sluiten bij de Omgevingstafel.

Het overleg aan de Omgevingstafel is een informeel vooroverleg. Bij complexe initiatieven vinden er drie rondes per initiatief plaats:

  • De eerste ronde is samen verkennen aan de hand van een ingediend bouwplan. Voor het indienen van uw bouwplan dient rekening gehouden te worden met de indieningsvereisten.(Verwijst naar een externe website)
  • De tweede ronde is het bespreken van het Globale Ontwerp van uw initiatief.
  • In de derde en laatste ronde bespreken we het Definitieve Ontwerp. Bij de afronding van iedere ronde ontvangt u een integraal advies, waarin de ruimtelijke beoordeling van het plan is opgenomen.

Als alle rondes positief doorlopen zijn aan de Omgevingstafel dient u de definitieve aanvraag in. Daarna beoordelen wij formeel uw aanvraag. U kunt geen rechten ontlenen aan wat aan de Omgevingstafel wordt besproken. De formele besluitvorming vindt plaats nadat de vergunningaanvraag is ingediend.