Paspoort of identiteitskaart

Bereid uw aanvraag online voor

 • U kunt als u 12 jaar of ouder bent online uw aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart voorbereiden
 • Log in met DigiD en vul uw persoonlijke gegevens in
 • Betaal de kosten met iDeal
 • Maak binnen 2 maanden na het online aanvragen een afspraak bij het gemeentehuis om uw pasfoto in te leveren en de aanvraag af te ronden
 • Heeft u uw aanvraag afgerond? Dan ligt uw paspoort of identiteitskaart na 6 werkdagen voor u klaar. Om uw paspoort of identiteitskaart op te halen, maakt u ook een afspraak.
Paspoort of ID-kaart online aanvragen Afspraak paspoort of ID-kaart afronden

Liever niet online aanvragen?

Liever niet online aanvragen? Of jonger dan 12 jaar? Maak dan een afspraak;

Vraagt u ook een paspoort of identiteitskaart aan voor uw kind(eren)? Dan moeten zij zelf aanwezig zijn bij de het aanvragen en het ophalen.

Kunt u niet naar het gemeentehuis komen? Maak dan een afspraak voor een huisbezoek via 071 406 50 00.

Wat neemt u mee?

Pasfoto

Een goedlijkende pasfoto (in kleur en niet ouder dan 6 maanden), bekijk de richtlijnen.

Oude paspoorten en identeitskaarten

Al uw oude/verlopen paspoorten en identiteitskaarten.

Toestemming ouders/gezaghouders
 • Paspoort: Ben je jonger dan 18 jaar? Dan moeten je ouders of gezaghouders toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort.
 • Identiteitskaart: Ben je jonger dan 12 jaar? Dan moeten je ouders of gezaghouders toestemming geven voor het aanvragen van een identiteitskaart.

Product Prijs (€)
Nationaal paspoort 83,85
Nationaal paspoort tot 18 jaar 63,40
Vluchtelingenpaspoort 63,40
Vreemdelingenpaspoort 63,40
Zakenpaspoort 83,85
Tweede paspoort 83,85
Tweede paspoort tot 18 jaar 63,40
Faciliteiten paspoort 18 jaar en ouder 83,85
Faciliteiten paspoort tot 18 jaar 63,40
Nederlandse identiteitskaart 75,80
Nederlandse identiteitskaart tot 18 jaar 40,90
Toeslag spoedaanvraag 57,05
vervangende ID kaart persoon met uitreisverbod 40,90

Afspraak paspoort of identiteitskaart ophalen

Uw nieuwe paspoort of identiteitskaart ligt 6 werkdagen na het aanvragen voor u klaar. Maak altijd een afspraak om uw reisdocument op te halen. Dit kan bij de balie of online. Dit kan online via onderstaande knop of telefonisch via 071 406 50 00. Neem ook uw kind(eren) mee naar de afspraak als u daar ook een paspoort of identiteitskaart voor heeft aangevraagd.

Afspraak paspoort of id-kaart ophalen
Inloggen op laptop

Inloggen DigiD met identiteitskaart

Met identiteitskaarten die nu worden aangevraagd, kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren.

 • Kinderen kunnen vanaf 12 jaar zelf hun identiteitskaart aanvragen.
 • Beide ouders of gezaghouders moeten toestemming geven bij:
  • de aanvraag van een identiteitskaart voor personen jonger dan 12 jaar
  • de aanvraag van een paspoort voor personen jonger dan 18 jaar.

Toestemming geven kan op de volgende manieren:

 • Beide ouders/gezaghouders gaan mee voor de aanvraag en nemen allebei een geldig identiteitsbewijs mee
 • 1 ouder/gezaghouder gaat mee voor de aanvraag. De andere ouder/gezaghouder geeft schriftelijk toestemming. Neem van beide ouders/gezaghouders een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs mee. Als je 1 ouder/gezaghouder hebt, hoeft alleen deze persoon toestemming te geven
 • Ben je tussen de 12 en 18 jaar en kom je alleen naar de afspraak? Beide ouders/gezaghouders moeten dan schriftelijk toestemming geven. Neem van beide ouders/gezaghouders een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs mee.

 • Bel voor een afspraak: tel. 071 406 50 00
 • Geef aan dat het gaat om een spoedaanvraag voor een paspoort of identiteitskaart
 • Geef aan dat u voor 13.30 uur een afspraak wilt, dan ligt uw nieuwe reisdocument de volgende werkdag vanaf 10.00 uur klaar
 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten
 • Voor het ophalen maakt u een afspraak

 • Meld de vermissing online. Login met Digid en vul de gegevens in
 • Of maak een afspraak voor het aangeven van diefstal of vermissing en voor het aanvragen van een nieuw reisdocument. Dit kan online of bel 071 406 50 00 als u alleen de vermissing wilt doorgeven
 • Een vermissing door een misdrijf (inbraak, overval of zakkenrollen) geeft u aan bij de politie.

We registreren de vermissing om fraude en misbruik te voorkomen. Uw paspoort of id-kaart is vanaf het moment van het registreren van de vermissing niet meer geldig.

Het zonder een aannemelijke reden als vermist opgeven van ten minste 3 documenten in een periode van 5 jaar kan leiden tot opname in het 'Register paspoortsignaleringen'. Deze opname heeft gevolgen voor het recht op een reisdocument.

Inloggen met DigiD Vermissing paspoort of ID registreren Afspraak reisdocument vermist

Bij identiteitsfraude maken fraudeurs misbruik van identiteitsgegevens. Ze gebruiken bijvoorbeeld (een kopie van) iemands identiteitsdocument om een lening of telefoonabonnement mee af te sluiten en dat kan grote gevolgen hebben. Via deze link kunt u vinden welke voorzorgsmaatregelen u zelf kunt nemen om identiteitsfraude te voorkomen. 

Ouders met een andere achternaam dan hun kinderen hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen.

De marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende ouder het ouderlijk gezag heeft. Zij hebben hiervoor toegang tot de Basis Registratie Personen (BRP). Als dit niet voldoende informatie geeft, kan dat voor de marechaussee aanleiding zijn om een onderzoek te starten.

Wilt u meer weten over de controle op de luchthaven? En wat u kunt doen om een controle vlot te laten verlopen? Lees meer op www.marechaussee.nl.

Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft kunt u geen Nederlands paspoort of identiteitskaart aanvragen. U vraagt in dit geval uw identiteitsbewijs aan bij uw ambassade.

Heeft u een geldige verblijfsvergunning, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u in sommige gevallen een vreemdelingenpaspoort krijgen. Bijvoorbeeld wanneer u van uw eigen land geen reisdocument krijgt.

Bent u erkend als vluchteling, dan kunt u een vluchtelingenpaspoort krijgen. U moet in het bezit zijn van een verblijfsvergunning waaruit uw toelating als vluchteling blijkt. U kunt met het vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve uw land van herkomst. Dit staat in de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001. Beide paspoorten vraagt u aan bij uw gemeente. En u kunt beide paspoorten in Nederland gebruiken als identiteitsbewijs.

Voor het aanvragen van een vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort moet u een afspraak maken bij team burger- en vreemdelingenzaken; tel. 071 406 50 00.

Om te reizen in het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Als u dit niet heeft, kunt u in bepaalde gevallen een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Lees meer over de voorwaarden op www.marechaussee.nl.