Paspoort of identiteitskaart

 • Maak een afspraak voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of identiteitskaart
 • Het aanvragen en ophalen doet u zelf
 • Betalen doet u bij het aanvragen
 • Het aangevraagde identiteitsbewijs is na 5 werkdagen klaar
 • Voor het ophalen van uw paspoort of identiteitskaart maakt u een afspraak aan de balie of online
Afspraak paspoort maken Afspraak ID-kaart maken Afspraak ophalen paspoort of ID-kaart
Kosten paspoort en identiteitskaart Prijs (€)
Nationaal paspoort 75,80
Nederlandse identiteitskaart 68,50
Kosten paspoort en identiteitskaart tot 18 jaar Prijs (€)
Nationaal paspoort (tot 18 jaar) 57,30
Nederlandse identiteitskaart (tot 18 jaar) 36,95

 • Bel voor een afspraak: tel. (071) 406 50 00
 • Geef aan dat het gaat om een spoedaanvraag voor een paspoort of identiteitskaart
 • Geef aan dat u voor 13.30 uur een afspraak wilt, dan ligt uw nieuwe reisdocument de volgende werkdag vanaf 10.00 uur klaar
 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten
 • Voor het ophalen maakt u een afspraak

Product Prijs (€)
Nationaal paspoort 75,80
Nationaal paspoort tot 18 jaar 57,30
Vluchtelingenpaspoort 57,30
Vreemdelingenpaspoort 57,30
Zakenpaspoort 75,80
Tweede paspoort 75,80
Nederlandse identiteitskaart 68,50
Nederlandse identiteitskaart tot 18 jaar 36,95
Toeslag spoedaanvraag 51,60

 • Meld de vermissing online. Login met Digid en vul de gegevens in
 • Of maak een afspraak voor het aangeven van diefstal of vermissing en voor het aanvragen van een nieuw reisdocument. Dit kan online of bel (071) 406 50 00 als u alleen de vermissing wilt doorgeven
 • Een vermissing door een misdrijf (inbraak, overval of zakkenrollerij) geeft u aan bij de politie.

We registreren de vermissing om fraude en misbruik te voorkomen. Uw paspoort of id-kaart is vanaf het moment van het registreren van de vermissing niet meer geldig.

Het zonder een aannemelijke reden als vermist opgeven van ten minste drie documenten in een periode van vijf jaar kan leiden tot opname in het 'Register paspoortsignaleringen'. Deze opname heeft gevolgen voor het recht op een reisdocument.

Inloggen met DigiD Vermissing paspoort of ID registreren Afspraak reisdocument vermist

Bij identiteitsfraude maken fraudeurs misbruik van identiteitsgegevens. Ze gebruiken bijvoorbeeld (een kopie van) iemands identiteitsdocument om een lening of telefoonabonnement mee af te sluiten en dat kan grote gevolgen hebben. Via deze link kunt u vinden welke voorzorgsmaatregelen u zelf kunt nemen om identiteitsfraude te voorkomen. 

Belt u dan met de afdeling Dienstverlening, tel. (071) 406 50 00 voor een huisbezoek.

Ouders met een andere achternaam dan hun kinderen hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen.

De marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende ouder het ouderlijk gezag heeft. Zij hebben hiervoor toegang tot de Basis Registratie Personen (BRP). Als dit niet voldoende informatie geeft, kan dat voor de marechaussee aanleiding zijn om een onderzoek te starten.

Wilt u meer weten over de controle op de luchthaven? En wat u kunt doen om een controle vlot te laten verlopen? Lees meer op www.marechaussee.nl.

Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft kunt u geen Nederlands paspoort of identiteitskaart aanvragen. U vraagt in dit geval uw identiteitsbewijs aan bij uw ambassade.

Heeft u een geldige verblijfsvergunning, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u in sommige gevallen een vreemdelingenpaspoort krijgen. Bijvoorbeeld wanneer u van uw eigen land geen reisdocument krijgt.

Bent u erkend als vluchteling, dan kunt u een vluchtelingenpaspoort krijgen. U moet in het bezit zijn van een verblijfsvergunning waaruit uw toelating als vluchteling blijkt. U kunt met het vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve uw land van herkomst. Dit staat in de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001. Beide paspoorten vraagt u aan bij uw gemeente. En u kunt beide paspoorten in Nederland gebruiken als identiteitsbewijs.

Voor het aanvragen van een vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort moet u een afspraak maken bij team burger- en vreemdelingenzaken; tel. (071) 406 50 00.

Om te reizen in het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Als u dit niet heeft, kunt u in bepaalde gevallen een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Lees meer over de voorwaarden op www.marechaussee.nl.