LHBTIQ+

Als je een andere seksuele of gender identiteit hebt dan misschien in je omgeving gebruikelijk is, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid of problemen met zelf acceptatie. Helemaal als dit moeilijk bespreekbaar is. Culturele en religieuze achtergronden kunnen ook nog eens een rol spelen. Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op wie je valt? Denk je na over je coming-out, gender identiteit of seksualiteit? Heb je hier vragen over? Wil je in contact komen met andere LHBTIQ-jongeren of juist senioren?

Loop je tegen problemen aan of heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kan je terecht bij het wijkteam. Wij zijn er ook voor ouders die vragen hebben. Wil je eens met iemand hierover praten, of vragen op welke plekken je allemaal terecht kan? Neem dan contact op met het Wijkteam van de gemeente.

Voor iedereen

Als je jong bent, probeer je jezelf en jouw plek in de wereld te ontdekken. Dit is niet altijd makkelijk. Maar ook mensen die niet meer onder jongeren vallen, kunnen worstelen met hun eigen seksuele of genderidentiteit. Gelukkig zijn er genoeg instanties die kunnen helpen.  Zo is er bijvoorbeeld een website om allerlei hulpverlening met betrekking tot LHBTIQ+ te zoeken: Rozehulpverlening

Ook in onze regio zelf wordt er veel voorlichting en hulp gegeven en worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kan je terecht bij:

  • De LHBTIQ+ groep van Kattuk.nl organiseert allerlei leuke en nuttige activiteiten voor LHBTIQ+’ers vanuit Jongerencentrum De Schuit.
  • COC Leiden zet zich in voor gelijke rechten en sociale acceptatie van LHBTIQ+’ers in onze regio. Daarnaast is ook COC Haaglanden in de buurt. Zij bieden naast allerlei activiteiten ook hulpverlening.

Hoe ga je om met een niet altijd accepterende omgeving? Of wat als je jezelf eigenlijk niet accepteert? Je hebt mogelijk geleerd dat het niet normaal of niet gezond is om op hetzelfde geslacht te vallen, of om af te wijken van de norm? Hoe krijg je dat uit je hoofd? Voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen die moeite hebben met acceptatie in het breedste zin van het woord, is er een maandelijkse praatgroep. Deze wordt geleid door twee professionals van FamilySupporters. Wil je deelnemen of meer informatie dan kan je contact opnemen met Ruud Engelsman, 06 58 77 00 03 ruud@familysupporters.nl.

LHBTIQ+ en anderen

Een samenleving bestaat uit veel verschillende groepen. Soms is het lastig om je eigen identiteit te matchen met die van de groepen waartoe jij behoort. Op internet is er een hoop informatie te vinden. Al zijn we van mening dat een gesprek met anderen het beste middel is, willen we toch ook nog wat extra verwijzingen geven:

  • Gay&School inspireert en adviseert scholen over respectvol omgaan met seksuele diversiteit. Een veilige school is er ook voor LHBTIQ+-leerlingen.
  • WijdeKerk is de verbinding tussen LHBTIQ+ en het Christelijke geloof.
  • Maruf is het platform voor queer Moslims
  • Respect2love is een community voor  jongeren met een bi-culturele achtergrond

Voel je veilig

Heb je als LHBTIQ+-er te maken me discriminatie, intimidatie of bedreiging deins er dan niet voor terug om contact op te nemen met de politie. Bij de politie is er de speciale afdeling Roze in Blauw, die hier veel expertise en ervaring mee heeft.

Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBTIQ+-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij LHBTIQ+-er zijn kunnen contact opnemen met Roze in Blauw. Roze in Blauw zijn telefonisch te bereiken via: 088-1691234

Voor ouder(s) en/of verzorger(s)

Als ouder of verzorger heb je niet altijd alle antwoorden paraat. Hulp bieden aan iemand waarvan je niet weet hoe je er voor die gene kan zijn, is moeilijk. Er is op internet een hoop informatie te vinden. Bijvoorbeeld:

Daarnaast biedt het Wijkteam ook voor ouders en verzorgers van LHBTIQ+’ers hulp aan. Wil je eens met iemand hierover praten, of vragen op welke plekken je allemaal terecht kan? Neem dan contact op met het Wijkteam van de gemeente.

Contact

Wil je meer weten over de soorten hulp en ondersteuning? Neem contact op met het Wijkteam voor informatie, advies en begeleiding.

Contact met het Wijkteam

U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen via het algemene nummer 071 406 50 00 bereikbaar tussen 8.30 - 17.00 uur.