Laadpalen

  • De gemeente heeft een groot netwerk van laadpunten voor elektrische auto's.

  • De komende jaren wordt het aantal laadpalen in de gemeente Katwijk uitgebreid om ervoor te zorgen dat alle huidige en toekomstige hun elektrische voertuigen in de buurt kunnen opladen. 

  • Alle locaties waar in de komende jaren laadpalen kunnen worden geplaatst, zijn opgenomen in een digitale plankaart.

Een volgende stap in overgang naar duurzame mobiliteit

Elektrisch vervoer heeft de toekomst en dat zien we in de gemeente Katwijk ook. De ontwikkeling van elektrische voertuigen en de groei in het aantal gebruikers zit in een stroomversnelling. Om deze vorm van duurzame mobiliteit maximaal mogelijk te maken, willen we ervoor zorgen dat alle huidige en toekomstige gebruikers hun elektrische voertuigen in de buurt kunnen opladen.

Plankaart

Alle mogelijke toekomstige locaties voor laadpalen zijn weergegeven op een digitale plankaart. Deze kaart is na een inspraakperiode vastgesteld en maakt onderdeel uit van de visie op laadinfrastructuur (pdf, 3.16 MB)  , die de gemeenteraad op 2 december 2021 heeft vastgesteld.

Door middel van deze plankaart, is het voor iedereen duidelijk waar laadpalen mogelijk kunnen komen. Op de plankaart zijn ook de bestaande laadpalen weergegeven. Als een locatie voor een laadpaal op de plankaart staat, betekent dit niet automatisch dat er ook daadwerkelijk een laadpaal wordt geplaatst. Voordat dit gebeurt, neemt het college eerst een verkeersbesluit.

Laadmogelijkheden

In de gemeente Katwijk bevinden de meeste laadpalen zich langs de openbare weg. Ook zijn er laadvoorzieningen in de gemeentelijke parkeergarages. Ieder jaar worden er laadpalen bijgeplaatst op basis van het verwachte aantal elektrische auto’s. 

Bent u van plan een elektrische auto aan te schaffen? Controleer dan op de kaart of er al een laadpaal bij u in de buurt aanwezig is. Heeft u parkeergelegenheid op eigen terrein, dan kunt u zelf een laadvoorziening aanleggen. Hiervoor is geen vergunning nodig.

Aanvragen openbare laadpaal

Wilt u een elektrische auto gaan rijden en kunt u geen laadpaal plaatsen op eigen terrein? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen bij een bedrijf dat instemt met onze beleidsregels.

Momenteel zijn er twee bedrijven actief in Katwijk: ParknCharge en Allego.

U kunt via de website van ParknCharge een laadpaal aanvragen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een reactie van ParknCharge. Houd rekening met een totale doorlooptijd van 26 weken.

Openbare laadpaal aanvragen

Vanaf 1 januari 2022 neemt Allego geen nieuwe aanvragen in behandeling. Lopende aanvragen worden nog wel afgehandeld. Ook blijven de bestaande laadpalen gewoon in bedrijf.

Laadpunt op eigen terrein

Heeft u een eigen oprit of parkeergelegenheid, dan moet de laadpaal op eigen terrein geplaatst worden. Dit mag zonder vergunning.