Laadpalen

  • Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Daarom komen er meer laadpalen in de gemeente om elektrische voertuigen op te laden
  • De meeste laadpalen staan langs de openbare weg. Ook zijn er laadvoorzieningen in de gemeentelijke parkeergarages
  • U kunt een openbare laadpaal aanvragen of een laadpaal op eigen terrein plaatsen
  • Op de digitale plankaart kunt u zien of er een laadpaal bij u in de buurt staat en waar de komende jaren laadpalen kunnen worden geplaatst.

Openbare laadpaal aanvragen

Er zijn verschillende aanbieders die laadpalen mogen plaatsen in de gemeente Katwijk. Zij handelen voor u de verdere aanvraag bij de gemeente af. Houd rekening met een totale doorlooptijd van 26 weken. 

U kunt laadpaal aanvragen bij een van de volgende aanbieders:

Informatie:

In onze gemeente staan diverse laadpalen van Allego. Sinds 1 januari 2022 neemt Allego geen nieuwe aanvragen in behandeling. Deze laadpalen blijven wel gewoon in bedrijf.

Laadpaal op eigen terrein

Als u een eigen oprit of parkeergelegenheid heeft, kan de laadpaal op eigen terrein geplaatst worden. U hoeft hier geen vergunning voor aan te vragen. Woont u in een appartementencomplex met eigen parkeerplaats? Dan beslist de vereniging van eigenaren (vve) over de plaatsing van laadpalen.

Veelgestelde vragen

Op de digitale plankaart kunt u zien of er een laadpaal bij u in de buurt staat en waar de komende jaren laadpalen kunnen worden geplaatst. Let op: als een locatie voor een laadpaal op de plankaart staat, betekent dit niet automatisch dat er ook daadwerkelijk een laadpaal wordt geplaatst. Voordat dit gebeurt, neemt het college eerst een verkeersbesluit.

U kunt storingen melden bij het bedrijf dat de laadpaal beheert. De contactgegevens van het bedrijf staan op de laadpaal vermeld. De gemeente Katwijk is niet verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van laadpalen.

Het is niet toegestaan om op de weg of stoep voorwerpen aan te brengen die de weg belemmert of kan belemmeren. Dit geldt dus ook voor laadkabels, dit zorgt ervoor dat de stoep minder toegankelijk wordt en mensen kan belemmeren. Daarnaast geeft een kabelgoot of kabelbeschermer het beeld dat hij/zij alleen recht heeft op de parkeerplaats.

Sinds januari 2023 is er een nieuw verkeersbord die aangeeft dat een parkeervak bedoeld is voor het opladen van elektrische voertuigen (zie afbeelding hieronder). Eerder werd hiervoor een standaard parkeerbord gebruikt met een onderbord die het laadpunt aangaf. Omdat de komende periode veel nieuwe laadpalen worden geplaatst in de gemeente, zullen hierbij de nieuwe borden gebruikt worden.

Uiteindelijk worden ook alle 'oude' borden vervangen. Dit zal over een bepaalde periode worden verspreid. Daardoor zullen tijdelijk twee verschillende borden worden gebruikt die hetzelfde doel hebben.