Resultaten tweede monitoring grondwater Tjalmaweg

In maart 2024 heeft bureau IDDS in opdracht van de gemeente Katwijk voor de tweede keer het grondwater rond de Tjalmaweg onderzocht. Doel hiervan is te monitoren of er effecten in het grondwater meetbaar zijn als gevolg van de toegepaste Beaumix onder de ir. G. Tjalmaweg.

De resultaten van deze meting laten zien dat de stoffen waarop  het grondwater onderzocht is, direct rond de Tjalmaweg binnen de gestelde normen vallen. Enkele kleine overschrijdingen die op wat grotere afstand van de weg zijn aangetroffen, houden waarschijnlijk geen verband met het gebruik van Beaumix, maar hebben een natuurlijke oorzaak.

Meting 2024

Begin maart 2024 zijn op zo’n tien locaties monsters genomen van het grondwater langs de Tjalmaweg. Deze monsters zijn onderzocht op de aanwezigheid van verschillende metalen. De resultaten laten zien dat de hoeveelheid metalen in de monsters direct langs de Tjalmaweg  binnen de gestelde toetsnormen valt. Dat betekent dat de onderzochte metalen niet in een hogere concentratie aanwezig zijn dan is toegestaan volgens het Besluit Bodemkwaliteit.

In monsters die op grotere afstand van de Tjalmaweg zijn genomen, zijn voor enkele onderzochte stoffen lichte verhogingen ten opzichte van de toetsnormen geconstateerd. Dit is het geval voor sulfaat, arseen, barium en zink. Deze verhogingen zijn niet zorgwekkend, omdat voor deze stoffen bekend is dat zij in verhoogde waardes in deze regio voorkomen. Bovendien kan de mate waarin deze stoffen in het grondwater zitten over periodes schommelen. Daarnaast zijn deze overschrijdingen juist aangetroffen op meetlocaties die wat verder weg liggen van de Tjalmaweg. Het is daarmee niet aannemelijk dat de licht verhoogde concentraties veroorzaakt zijn door de toegepaste Beaumix. Op de meetpunten die het dichts bij de toegepast Beaumix liggen, zijn geen verhoogde waardes geconstateerd.

Vervolgacties

De meetresultaten geven nu geen aanleiding tot directe vervolgacties, omdat pas over een periode van meerdere jaren duidelijk is of er een structurele verhoging van bepaalde metalen aanwezig is. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de verhoogde waarden die nu zijn gemeten, volgend jaar teruggezakt zijn tot onder de toegestane norm. Om de trends goed in beeld te krijgen, monitort de gemeente Katwijk het grondwater sinds 2023 over een periode van 10 jaar. Ook wordt de gemeentelijke lobby bij de Rijksoverheid om de normen voor bouwstoffen als Beaumix aan te scherpen, onverminderd voortgezet.

Meer informatie vindt u op de projectpagina Monitoring waterkwaliteit Ir. G. Tjalmaweg. Hier kunt u ook het volledige meetrapport bekijken.