Huurders Dunavie Rijnsburg krijgen voorrang bij nieuwe sociale huurwoningen

In 2024 worden de bouwprojecten Petronella van Saxenstraat fase 2 en Hof van Rijnsburg opgeleverd. Het gaat om 143 sociale huurwoningen die door woningcorporatie Dunavie verhuurd gaan worden. Over de toewijzing van de woningen zijn in goed overleg tussen gemeente, SHD en Dunavie afspraken gemaakt. 

Lokaal maatwerk voor senioren

De toewijzingsafspraken voor senioren gelden nu voor de appartementen in het bouwplan Petronella van Saxenstraat en Hof van Rijnsburg.  Als eerste komen 65+ huurders van een sociale huurwoning van Dunavie die een eengezinswoning in Rijnsburg achterlaten met voorrang aan de beurt voor de appartementen. 

Er is een grote behoefte aan levensloopbestendige woningen voor senioren, ook in Katwijk. We verwachten van ouderen dat zij steeds langer zelfstandig thuis wonen. Dan is een woning die hierbij past een belangrijke voorwaarde. Het liefst in de vertrouwde omgeving dicht bij hun sociaal netwerk. Met de eengezinswoningen die zij achterlaten wordt de doorstroming bevorderd, omdat deze woningen beschikbaar komen voor starters, stellen en gezinnen.   

 

Wethouder Gerard Mostert is blij met de ruimte die regionaal beleid de gemeente biedt: "Met deze afspraken zorgen we voor doorstroming op de Katwijkse woningmarkt. Senioren kunnen in hun eigen omgeving blijven wonen, dicht bij hun bestaande sociale netwerk, in een huurhuis dat past bij hun levensfase. Want het is belangrijk dat iedereen tijdig nadenkt over de geschiktheid van zijn of haar woning. Kan ik in mijn huidige woning wel lang zelfstandig blijven wonen? Met deze maatregel is er een alternatief als de woning niet geschikt is. Tegelijkertijd maken ze ruimte voor Katwijkse starters en gezinnen. Zo maken we samen werk van een leven lang wonen in Katwijk.“

Manager wonen Dunavie, Dirk van Puffelen onderschrijft dit: ‘we hebben eerder gezien dat het toepassen van lokaal maatwerk de woningmarkt in beweging krijgt, zoals bij de Visserijschool en Oeverhof. Zeker op het moment dat Dunavie nieuwbouw realiseert. Wij zijn trots op de realisatie van deze nieuwbouwwoningen en leveren een mooie kwalitatieve bijdrage aan de huisvesting van ouderen en creëren kansen voor starters op de woonmarkt en gezinnen.’

Oplossen uitdagingen met afspraken toewijzing

Voor de overige woningen, eengezinswoningen en beneden- bovenwoningen, geldt de regel dat de nieuwe huurders een huurwoning van Dunavie achterlaten. Ook zo bevorderen we de doorstroming en komen binnen de gemeente vaak zeer gewilde woningen vrij. 

Verder kijken dan nieuwbouw

Naast het specifiek toewijzen van nieuwbouwwoningen willen gemeente, Dunavie en SHD ook het instrument lokaal maatwerk voor bestaande woningen inzetten. Hiermee komen oplossingen in beeld om uitdagingen op de woningmarkt (zoals voor senioren en startende jongeren) zo breed mogelijk aan te pakken. Dat betekent dat voorrang ook kan worden ingezet bij bestaande vrijgekomen woningen.