Trouwambtenaren

  • U kiest een van de trouwambtenaren van gemeente Katwijk of een 'eigen' Babs (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand).
  • Dit is niet mogelijk als u gekozen heeft voor een ceremonie op maandagmorgen tussen 08.30 en 10.00 uur.
  • Uiterlijk 2 weken voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap neemt de trouwambtenaar contact met u op, zodat u de ceremonie kunt doorlopen.

Trouwambtenaren gemeente Katwijk

De LIEFDE vieren, júllie liefde vieren, jullie levensverhaal vertellen tijdens een trouwceremonie, waarin iedereen zich herkent, daar doet Anke Minnee haar uiterste best voor. De mensen roemen haar relaxte stijl. Soms vraagt men haar: “Kende u het bruidspaar al langer? U wist zoveel over hen te vertellen!” Dat komt omdat ze zich altijd goed voorbereidt. Het gebeurt ook weleens dat een bruid na het voorgesprek vraagt: “Mevrouw Minnee, kunt u volgend jaar weer terugkomen? Hij heeft zoveel lieve dingen over mij gezegd!”

Geweldig

Anke Minnee doet het werk al sinds 1991 en ze vindt het geweldig. Ze is lerares Frans, geeft les aan volwassenen bij de volksuniversiteit K&O. Ze is dus gewend om met mensen om te gaan. "Al die verschillende mensen vind ik leuk. Ik kom altijd weer vrolijk thuis als ik weer zo’n lief, leuk en optimistisch stel heb gezien."

Inschatten

Ongeveer 1 week van tevoren gaat Anke langs bij het aanstaande bruidspaar. "Bij mensen thuis zie je meer, bijvoorbeeld een dierbaar schilderij of een bijzondere verzameling. Ik vraag ze altijd waarom ze gaan trouwen en wat ze denken dat er gaat veranderen. Maar ook wil ik graag weten wat hun hobby’s zijn en hoe ze elkaar hebben leren kennen." Na zoveel bruiloften heeft ze aardig leren inschatten wat ze kan doen. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van een grap en het is de kunst om dat aan te voelen.

Ceremoniemeester

Maar bovenal gaat het om het bruidspaar, het is hún dag. Zij bepalen wat er gebeurt, of ze de hond mee willen nemen, of er een doventolk moet komen, of opa een speech houdt. "Ik ben ceremoniemeester en leid het gebeuren in goede banen, speel in op de kinderen door ze iets te laten zeggen. Bij binnenkomst wil ik meteen iets leuks doen om het ijs te breken."

Traan en lach

Spreuken zijn leuk om te gebruiken. Anke struint alles af, van Toon Hermans tot Aristoteles. Daarnaast houdt ze van gedichtjes of woordspelletjes, soms in het Frans als er een leerling van haar trouwt. "Ik houd van een losse en ontspannen stijl, zodat mensen op hun gemak zijn. Met humor en toch ook serieus. Als ik een traan en een lach heb gezien bij een huwelijk, dan heb ik het goed gedaan."

Atie van Lieshoud

En dan is het zover: de trouwdag. De dag waarop jullie elkaar het ‘ja-woord’ zullen geven. Dat is altijd een bijzondere dag, net als het bijzonder is als 2 mensen elkaar vinden, elkaar lief krijgen en besluiten hun leven samen te delen. Prachtig als dat je overkomt.

De meesten van jullie hebben heel lang naar deze dag toegeleefd en veel stond in het teken van de organisatie en de voorbereidingen. Maar op jullie grote dag, is het tijd om alles lekker over je heen te laten komen en te genieten van wat de dag je te bieden heeft. Ik vind het een eer deel te mogen uitmaken van jullie speciale dag en ik doe graag mijn best om er een onvergetelijke ceremonie van te maken. Dat geldt natuurlijk ook als jullie als partners kiezen voor een geregistreerd partnerschap.
Ik houd van een ontspannen, warme sfeer. Ik vind het belangrijk dat iedereen op z’n gemak is en doe er alles aan om jullie grote moment extra glans te geven op een manier die bij jullie past en in jullie stijl is.

Kennismakingsgesprek

In ons kennismakingsgesprek gaan we samen invulling geven aan de huwelijksceremonie. Ik kom graag bij jullie thuis om elkaar in jullie eigen omgeving te leren kennen. Met plezier en respect luister ik naar jullie wensen en verhalen. Samen bepalen we de toon en de sfeer, waarbij ik steeds voor ogen houd dat jullie met een liefdevolle glimlach op een onvergetelijke trouwdag moeten kunnen terugkijken. Zelf heb ik mooie herinneringen aan onze trouwdag en die koester ik. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk een gedenkwaardige huwelijksceremonie kan zijn.

Over Atie

Nog wat persoonlijke informatie: ik heb jarenlang in het buitenland gewoond en ben nu al geruime tijd woonachtig in Katwijk. Tot grote tevredenheid. Ik houd van het dorp, de zee en het strand. Het is hier prachtig! In het verleden ben ik als juriste in verschillende functies werkzaam geweest. Tegenwoordig beleef ik veel plezier aan het maken van levensboeken. Schrijven is mijn passie en als hobby leg ik verhalen en herinneringen vast. Ik probeer zo te schrijven dat uit het boek naar voren komt wie iemand is en wat belangrijk voor hem of haar is. Een portret in woorden.

Deze hobby komt me goed van pas bij mijn werk als trouwambtenaar, omdat ik ook uit de gesprekken met jullie de mooie dingen en de bijzondere gebeurtenissen probeer te halen. Ik zoek in de verhalen vooral naar die aspecten die jullie als persoon kenmerken en als jullie dat willen besteed ik daarbij natuurlijk ook aandacht aan de mensen om jullie heen.

Gerard Bol

Jullie staan op het punt om in deze gemeente met elkaar te trouwen. Dat brengt natuurlijk veel geregel met zich mee. Gelukkig kan een ceremoniemeester veel werk uit jullie handen nemen. Maar voor één van de mooiste momenten van het leven moeten jullie zelf een beslissing nemen. Wie wordt jullie buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand die dag?

‘Ik wist niet dat je ook zo kon lachen bij een huwelijkssluiting’, is een reactie die ik geregeld na afloop krijg van aanwezigen en bruidsparen of geregistreerde partners. Het is mijn betrokkenheid waarmee de ernst en humor een juiste plek krijgen in dit voor jullie unieke uur. Ik ben er voor jullie, als jullie dat willen! Daarbij denk ik graag met jullie mee om de ceremonie op een zeer persoonlijke manier te voltrekken. "Het is jullie dag van je leven en op mijn eigen wijze kan ik daar een mooie bijdrage aan leveren."

Passie

In 2012 verliet ik het basisonderwijs om mijn passie voor het spreken in het openbaar breed in te gaan vullen. Als directeur was ik werkzaam op basisscholen in Zoetermeer, Den Haag, Katwijk en Bloemendaal. Van die passie maakt deze schitterende baan als trouwambtenaar sinds 2012 in Katwijk een belangrijk deel uit. Daarnaast ben ik ook B.A.B.S. bij de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom. In Katwijk aan den Rijn woon ik sinds mijn huwelijk in 1982. Door mijn werkzaamheden en vrijwilligerswerk ben ik ook actief en bekend in de Duin- en Bollenstreek.

Jullie verhaal staat centraal

Vooraf kom ik bij jullie langs en neem alle tijd voor het gesprek. Ik wil zo veel mogelijk horen om te kunnen benutten in mijn toespraak. Wat vond u van het aanzoek? Was het liefde op het eerste gezicht? Waar krijgen jullie vlekken van in je nek binnen jullie relatie? Het samenzijn moet alle aanwezigen een goed inzicht geven in jullie leven als bruidspaar/partners en jullie persoonlijke wensen voor de ceremonie. Uniek en op maat gaat het zeker worden. Zo heb ik altijd aandacht voor de aanwezige kinderen. Zo bevestig ik bijvoorbeeld het ja-woord met een hamerslag, laat kinderen een speciale kinderakte ondertekenen of laat ze de ringen brengen. Kiezen jullie de persoonlijke trouwbelofte? Willen jullie een partnerschap met een feestelijke ceremonie? Maar ook aan hen die er helaas niet bij kunnen zijn en door jullie zo gemist worden geef ik in overleg met jullie warme aandacht.

Onvergetelijk

Het werk als trouwambtenaar is voor mij heel bijzonder en dierbaar. Huwelijken en partnerschappen sluiten is in mijn ogen net als topsport. Je moet op het juiste moment pieken, want je kunt het maar één keer doen en elke ceremonie is uniek. Daarbij staan jullie als bruidspaar/partners centraal, maar mijn interactie met de andere aanwezigen zal groot zijn en zeker anders dan bij anderen.

Schone taak

In elke ceremonie kunnen er altijd onverwachte momenten optreden, zeker door de interactie met de aanwezigen. Met mijn improvisatievermogen en creativiteit kan ik snel inspelen op wat er gebeurt, maar jullie beiden moeten toch zelf ‘ja’ zeggen. En je hoeft maar twee keer ‘ja’ te zeggen… tegen elkaar en tegen mij als B.A.B.S. Met het uitspreken van dat hele simpele en korte woordje ligt er voor jullie daarna de schone taak om dat te delen wat het kostbaarste is in een mensenleven… ‘tijd voor elkaar’. Ik ben er klaar voor, jullie ook?    

Jaap de Mooij

"Grappen zijn leuk, maar de huwelijksceremonie mag ook wat gewicht hebben. Een huwelijk aangaan is niet niks: je gaat een verplichting aan naar elkaar, je bent een paar en dat heeft consequenties."

Zo ziet ex-wethouder van Rijnsburg Jaap de Mooij de huwelijksvoltrekking als uitvoerder van de wet, als officieel figuur.

Interesse

Belangrijker is eigenlijk dat Jaap houdt van mensen. Hij is geïnteresseerd in hoe de mensen in elkaar zitten, wat ze in elkaar zien. Hij wil weten wat ze bijzonder vinden van de ander, maar ook wat ze vinden dat de ander moet veranderen.

Dagelijks leven

"Ik help mensen", antwoordt hij op de vraag wat hij doet in het dagelijks leven. "Ik doe veel met jeugdwerk, ik organiseer kinderkampen in Leusden en in de Oekraïne. De meeste mensen die ik getrouwd heb, zijn wel eens mee geweest met zo’n kamp. Ik doe het al 42 jaar." En tussen de bedrijven door is hij nog financieel adviseur en regelt hij humanitaire transporten.

Ontspannen

Het huwelijk moet vooral ontspannen zijn. "Het bruidspaar moet zich op z’n gemak voelen op hun grote dag. Ik probeer vooral natuurlijk te zijn. Ze moeten het gevoel hebben dat ze in een warm nest komen. Ik mag geen vreemde voor hen zijn, dus het gesprek van te voren is heel belangrijk. Dan heb ik wel een aantal standaard vragen, maar ik probeer interactief te weten te komen wat hen bezighoudt en hoe ze in elkaar zitten." Hij gaat altijd naar de mensen toe. "Ik wil graag de lucht inademen die zij ook inademen."

Prachtmoment

De ceremonie mag niet al te lang duren, vindt Jaap. 20 tot 25 minuten is lang zat. Dus ik maak geen speech van 7 kantjes. Het mooiste moment van het huwelijk vindt hij het ja-woord. "De blik van de een als de ander ja moet zeggen. Een prachtmoment!"

Jaco van der Bent

Hallo aanstaand bruidspaar! Mijn naam is Jaco van der Bent, werkzaam en woonachtig in Katwijk. Ik ben getrouwd en vader van 2 jongens.

Wat leest dat bijzonder hè, 'aanstaand bruidspaar'. Want dat is wat jullie in feite zijn. Jullie hebben het voornemen te gaan trouwen en dat maakt jullie tot het aanstaande bruidspaar. Van harte gefeliciteerd alvast met dit voornemen. Trouwen is niet niks. Vanuit jullie liefde voor elkaar geven jullie ten overstaan van hen die jullie dierbaar zijn jullie ‘ja-woord’. Samen genieten, lachen, en later wellicht opvoeden. Maar ook samen huilen, ruzies bijleggen en troost zoeken. Er bovenal voor elkaar zijn in die situaties die daarom vragen. Dát hoort ook bij het getrouwd zijn.

Geen huwelijk is voor de Nederlandse wet geldig dan wanneer deze is gesloten door een ambtenaar die daartoe bevoegd is. Ik ben dan ook zeer verheugd en trots dat ik deze bijzondere plechtigheid namens de wet mag voltrekken. In een persoonlijk gesprek maken we kennis en komen we samen tot een mengeling van gebeurtenissen, woorden en wensen die bijdragen aan het welslagen van jullie huwelijksplechtigheid. Jullie spelen daarin natuurlijk de hoofdrol, maar ook aanwezige familieleden en vrienden vormen een belangrijk aandeel. Het ultieme doel is om gezamenlijk een moment van samenzijn te hebben dat voor altijd een markeerpunt zal zijn in jullie leven.

Mijn ceremonies zijn informeel en als het even kan zoek ik de luchtigheid op in mijn speech zonder afbraak te doen aan het geheel. Het gaat tenslotte wel ergens over! Jullie liefde staat centraal en daar sta ik graag bij stil. Ik zie er naar uit jullie te mogen ontmoeten!

Jullie hebben allebei het verlangen om een heel mooi liefdesfeest met elkaar en alle mensen die jullie liefhebben te vieren. Met een ceremonie van Janneke krijg je iets heel bijzonders. Iets wat meer gaat dan alleen jullie twee in de schijnwerpers. Het gaat over jullie liefde die jullie delen met elkaar en met alle belangrijke mensen om jullie heen.

Jullie JA mag net zo bijzonder zijn als jullie liefde

Het lijkt mij geweldig om jullie trouwambtenaar te mogen zijn en iets speciaals van jullie dag te mogen maken. Tijdens de ceremonie vertel ik jullie liefdesverhaal op zo’n manier dat iedereen het gevoel heeft bij jullie momenten aanwezig te zijn geweest. Heel even ben je weer samen bij die eerst ontmoeting, die eerste kus en al die gebeurtenissen die jullie liefde zo bijzonder maakt. Ik laat jullie en jullie dierbaren het allemaal weer beleven.

Het feestje begint nu al

De ceremonie is geen droog en saai ‘verplicht nummer’ voordat je gaat vieren dat je getrouwd bent. De ceremonie is waar het feestje al begint! Eerder zelfs, want in het voorgesprek dat wij samen hebben stappen we al helemaal in die heerlijke bubbel en begint wat mij betreft het feestje al. Ik draag op jullie grote dag de ceremonie, zodat jullie echt achterover kunnen leunen en genieten van jullie bruiloft.

Dol op de liefde

In al mijn werk geef ik ‘woorden aan liefde’. Ik doe dit als dichter, spreker, podcasthost voor maatschappelijke organisaties en sinds 2018 als trouwambtenaar. Zolang ik iedere dag mag schrijven of praten over de liefde, ben ik gelukkig.

Miep van der Woude

Voor Miep van der Woude is een bruiloft een feest. Natuurlijk voor het bruidspaar, maar ook voor haar zelf: "Ik vind het een feest om bruidsparen in de echt te verbinden. Ik voel me een soort eregast en ik ben blij dat ik aan de feestelijke dag mag bijdragen."

Stijlvol

Ze vindt dat het feest stijl moet hebben. Stijlvol zoals een officiële gelegenheid moet zijn: "Ik houd niet van ouwe-jongens-krentenbrood. Ik kies woorden die niveau hebben, die bij een stijlvolle gebeurtenis passen."

Toch schroomt ze niet om grapjes uit te halen, als het zo uitkomt. Maar ook die vallen in de categorie 'stijlvol'.

Belangrijke rollen

Naast het jawoord vindt Miep het tekenen van de trouwakte een heel belangrijke gebeurtenis: "De aanwezige bode leest de akte voor en speelt dus een belangrijke rol. Ook de getuigen vind ik belangrijk. Zij zijn immers getuige van een bijzondere gebeurtenis, dus ik geef hen extra glans. En aan de familie besteed ik ook altijd even een momentje. Ik vestig er de aandacht op dat de ouders morgenochtend ineens met z’n tweeën aan de ontbijttafel kunnen zitten, bij wijze van spreken. Dat is toch iets om bij stil te staan."

Opbouwende kritiek

Miep bezoekt het bruidspaar van te voren. "Veel stellen vinden het heerlijk om mij hun huis te laten zien. En ik geniet er ook van. Als ik mijn toespraak daarna aan het maken ben, vraag ik me altijd als eerste af: 'wat was het dat mij zo blij maakte bij dit stel, wat was er leuk en bijzonder?' Ik probeer een persoonlijk verhaal te maken. En als daarbij eens wat 'verbeterpuntjes' aan de orde komen, probeer ik die om te zetten in iets positiefs, want tenslotte moet er ook nog iets zijn om aan te werken toch?"

Mooiere wereld

Miep van der Woude was tot een paar jaar geleden pastor in twee verpleeghuizen. Ze leidt een actief leven met een aantal bestuursfuncties en lidmaatschappen van verenigingen. Daarnaast wordt ze vaak gevraagd om lezingen te geven over uiteenlopende onderwerpen, maar wel altijd over zaken die 'het hart raken'.

Ze is een echt ‘mensen-mens’ en geniet ervan om onder de mensen te zijn. Als dat dan gebeurt bij hoogtepunten in hun leven, kan de dag voor haar niet meer stuk: "Ik denk bij iedere bruiloft: 'Ik hoop dat de wereld er een stukje mooier op is geworden, omdat dit stel elkaar heeft gevonden'."

Noortje Dir

Als jonge, meertalige trouwambtenaar combineer ik mijn liefde voor liefdesverhalen met een passie voor het creëren van onvergetelijke momenten.

Ik ben Noortje en dankzij mijn ervaring als KLM stewardess en moeder van twee dochters, ben ik bedreven in het vervullen van verschillende behoeften en het neerzetten van een warme sfeer. Dit gebruik ik om ceremonies te ontwerpen die niet alleen de bruid en bruidegom in het middelpunt zetten, maar ook een inclusieve sfeer creëert voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen.

Liefdevolle verbinding

Mijn aanpak is persoonlijk en op maat. Met als doel een viering die jullie unieke band en gezamenlijke reis weerspiegelt. Talen zijn de sleutel tot verbinding; daarom bied ik ceremonies aan in het Nederlands en Engels, zodat ik jullie liefdesverhaal kan delen met gasten van over de hele wereld.

Jullie droomceremonie

Ik geloof sterk in de kracht van een liefdevolle, gezellige sfeer. Elke liefdesgeschiedenis is uniek en daarom verdient jullie ceremonie een persoonlijke touch. Of jullie nu dromen van een traditionele ceremonie, of iets geheel buiten de gebaande paden, ik sta klaar om jullie wensen tot leven te brengen.

Laten we samenwerken om een ceremonie te creëren die niet alleen jullie liefde viert, maar ook een blijvende herinnering creëert voor jullie en jullie dierbaren. Ik kijk ernaar uit om deel uit te maken van jullie reis naar 'ja, ik wil'.

Hoe vet! Jullie gaan trouwen en zijn lekker bezig met de voorbereidingen voor jullie bruiloft. Eén van de stappen die je moet zetten, is het kiezen van jullie trouwambtenaar. Een belangrijke keuze: je wilt je op je gemak voelen bij de persoon die jullie aan elkaar gaat verbinden. Je wilt een klik voelen. Misschien ben ik wel de juiste match!

Wie ben ik?

Ik ben Ron van Haasteren. Geboren en getogen in Katwijk. Maar door de liefde woon ik nu al heel wat jaren in Voorhout. Want voor de liefde doe je veel. Ik ben gelukkig getrouwd en ik heb twee fantastische kinderen. Reizen zit in mijn bloed. Andere culturen ontdekken, genieten van oogverblindende natuur en dieren spotten die we niet in Nederland vinden. Mijn hart ben ik verloren in Canada tijdens mijn huwelijksreis. Daarnaast heeft Zuid-Afrika ook altijd een bijzonder plekje voor mij.

Mijn eerste ceremonie deed ik voor een van mijn beste vrienden. In het geheim was ik beëdigd voor een dag. Als verrassing voor alle gasten stond ik daar opeens in een toga. Dit was zo ongelofelijk bijzonder. Later hebben andere vrienden mij ook gevraagd om hen te trouwen. Stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen! Daarom vind ik het fantastisch dat ik dit nu voor meer stellen kan doen. Een onderdeel zijn van jullie liefdesverhaal.

Jullie dag is speciaal

Het is een hele eer om als trouwambtenaar onderdeel te zijn van jullie bijzondere dag. Een trouwdag is speciaal, hoe je deze ook viert. Met een groot feest, een heerlijk diner of allebei. Met een grote groep gasten of een klein groepje dierbaren. Alles is goed, zolang het jullie dag is! Maar één element is er altijd aanwezig: de huwelijksvoltrekking door een trouwambtenaar. Ik wil mijzelf niet al te belangrijk maken, maar het ja-woord geven is toch een essentieel moment op jullie trouwdag. En ik wil dat dit moment helemaal past bij wat jullie voor ogen hebben.

Rondom het ja-woord pak ik het graag persoonlijk aan. Ik ga eerst met jullie in gesprek om jullie beter te leren kennen. Wie zijn jullie? Hoe is de liefde ontstaan? Hoe ziet de toekomst eruit? Ik wil een goed beeld krijgen van wie jullie zijn. Op die manier kan ik van de huwelijksvoltrekking echt jullie moment maken. Zo wordt het niet alleen een formele verbintenis die jullie aangaan voor de wet. Maar zo vieren we de liefde van twee mensen met elk hun eigen verhaal en een verhaal samen. Ik doe de ceremonie graag op een luchtige manier. Met ruimte voor een grapje hier en daar. Maar altijd met respect voor jullie persoonlijke verhalen en ervaringen.