Buitensluis afgesloten voor autoverkeer

Van maandag 13 mei t/m vrijdag 21 juni 2024 is de Buitensluis in Katwijk afgesloten voor autoverkeer vanwege groot onderhoud aan de sluisdeuren. Fietsers en voetgangers kunnen de weg tijdens de werkzaamheden blijven gebruiken. Voor autoverkeer is een omleiding  ingesteld om het parkeerterrein Noordduinen te bereiken.

Onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Rijnland is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de Buitensluis in Katwijk. Uit inspecties is gebleken dat de stalen (afdek)platen van de sluisdeuren dringend aan vervanging toe zijn. De vernieuwing van de platen is nodig zodat de Buitensluis bestand blijft tegen weer en wind. De werkzaamheden zouden in eerste instantie plaatsvinden in het najaar van 2023. Door het aanhoudende slechte weer zijn de werkzaamheden uitgesteld naar het voorjaar van 2024.

Geschiedenis

In de eerste jaren van de 19e eeuw werd het uitwateringskanaal bij Katwijk met de binnen- en buitensluis aangelegd. In 1807 werden de werken in gebruik genomen. Lees meer over de geschiedenis van de Buitensluis op de website www.rijnland.net.