Logo gemeente Katwijk

Hulp bij de huishouding

Woont u zelfstandig, maar zijn er huishoudelijke taken die u niet langer zelf kunt doen? Kunt u bijvoorbeeld niet meer zelf schoonmaken of stofzuigen? Lukt het niet meer om de was te doen en te strijken? Met een hulp bij het schoon en leefbaar houden van uw huis dan wel met begeleiding bij de huishouding kunnen deze taken van u worden overgenomen.

Als niemand in uw omgeving, zoals familie, buren of vrienden, u kan helpen, komt u misschien in aanmerking voor een Wmo-voorziening van de gemeente.

Voorwaarden

 • U woont in de gemeente Katwijk.
 • U hebt lichamelijke of verstandelijke beperkingen waardoor u sommige huishoudelijke taken niet meer kunt doen.
 • Er is niemand anders in uw sociale omgeving, zoals familie, buren of vrienden, die deze huishoudelijke taken van u kan overnemen.

Hulp bij huishoudelijke taken

Er zijn 2 vormen van hulp bij de huishoudelijke taken:

  1. Hulp bij het schoon en leefbaar houden van uw huis

  Kunt u door uw beperkingen uw huis niet meer zelf schoon en leefbaar houden? En is er niemand in uw huishouding of in uw buurt die u kan helpen? Dan kunt u een beroep doen op hulp bij het schoon en leefbaar houden van uw huis. U moet daarbij o.a. denken aan: stoffen, opruimen, stofzuigen, reinigen, wassen, bedden opmaken en/of maaltijden voorbereiden.

  De gemeente gaat samen met u na of u zelf niet in staat bent om uw huis schoon en leefbaar te houden en als dat het geval is, kunt u gebruik maken van hulp. Voor die hulp kunt u kiezen uit verschillende hulpaanbieders.

  De kosten van de hulp betaalt u zelf, tenzij u daar onvoldoende mogelijkheden voor hebt. In dat geval kunt u van de gemeente financiële ondersteuning krijgen.

  2. Begeleiding bij de huishouding

  Bent u niet meer in staat om het eigen huishouden te sturen en te overzien? Is begeleiding nodig bijvoorbeeld bij de dagelijkse organisatie van het huishouden, het aanleren van huishoudelijke taken en bij de opvang en verzorging van kinderen? Bent u (tijdelijk) niet in staat zelf de regie over het huishouden te voeren? Dan kunt u een beroep doen op begeleiding bij de huishouding. Ook het schoon en leefbaar houden van uw huis valt daar dan onder.

  De gemeente kan op 2 manieren begeleiding bij de huishouding verstrekken:

  1. In natura, of;
  2. in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb).

  De gemeente vraagt altijd een eigen bijdrage voor de begeleiding. De hoogte van uw eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en de benodigde hulp.

  In natura

  De gemeente regelt dat u begeleiding krijgt van een zorgaanbieder.

  Persoonsgebonden budget (pgb)

  De gemeente geeft u een geldbedrag waarmee u zelf begeleiding kunt regelen. U kunt zelf een organisatie of persoon uitkiezen die u helpt met de begeleiding.

  Met een pgb bent u zelf verantwoordelijk voor de besteding van uw budget, maar u moet uw uitgaven wel aan de gemeente verantwoorden.

  Veranderingen hulp bij het huishouden

  Er komt één maatwerkvoorziening voor alle klanten die gebruik maken van hulp bij het huishouden via de gemeente. De nieuwe regeling gaat uiterlijk 1 oktober 2017 in.

  Bent u klant en wilt u weten wat er voor u verandert? Bekijk dan:

  Bent u nog geen klant en wilt u weten hoe u huishoudelijke hulp aanvraagt?

  Hieronder leest u hoe dit werkt:

  • Wilt u vóór 1 oktober huishoudelijke hulp aanvragen?
   De gemeente heeft met een aantal thuiszorgorganisaties een contract afgesloten. Zij verzorgen de hulp bij het huishouden als algemene voorziening. Per 1 januari 2017 is het tarief € 21,04 per uur.

  • Wilt u ná 1 oktober huishoudelijke hulp aanvragen?
   1. De gemeente komt bij u langs voor een keukentafelgesprek. Aan de hand van dit gesprek wordt er vastgesteld welke werkzaamheden in uw huishouden uitgevoerd moeten worden.
   2. U kunt aangeven bij welke zorgaanbieder u de hulp bij het huishouden wilt afnemen. De lijst met zorgaanbieders is pas definitief bekend als de aanbestedingsprocedure voor het inrichten van deze maatwerkvoorziening is afgerond (verwachting: na mei).
   3. De zorgaanbieder neemt vervolgens contact met u op over het opstellen van een ondersteuningsplan. In dit plan wordt met u besproken welke huishoudelijke taken de zorgaanbieder bij u gaat uitvoeren om het resultaat een ‘schoon en leefbaar’ huis te bereiken.
   4. Als u de zorg liever zelf regelt, kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget (zie kopje 'Persoonsgebonden budget' hierboven). Dit kunt u aangeven tijdens het keukentafelgesprek.

  Tijdelijke tegemoetkoming

  U krijgt een tijdelijke tegemoetkoming voor hulp bij het huishouden tot 1 oktober 2017. U ontvangt van de gemeente een tegemoetkoming van € 12 per uur (niveau 2016). Dit betekent: u betaalt zelf € 9,04 per uur voor de huishoudelijke hulp. Het aantal uren waarvoor u de tegemoetkoming krijgt is het aantal uren waarvoor u nu geïndiceerd bent met een maximum van 10 uur per 4 weken. Als u meer uren wilt afnemen dan geldt het volledige tarief van € 21,04 per uur. 

  Bijzondere bijstand

  Als ondanks de tijdelijke tegemoetkoming hulp bij het huishouden niet in staat bent om uw kosten voor hulp bij het huishouden te betalen, kunt u bijzondere bijstand aanvragen voor deze kosten. U betaalt altijd een eigen bijdrage. 

  Hulp bij het huishouden voor overbelaste mantelzorgers

  De gemeente ondersteunt overbelaste mantelzorgers vanaf 1 januari 2016 met 2 uur per week huishoudelijke hulp. Meer hierover vindt u op:

  Maaltijdservice

  Kunt u door uw beperkingen niet meer zelf koken? En is er niemand in uw huishouding of in uw buurt die u kan helpen? Dan kunt u een een beroep doen op de maaltijdservice.

  Eigen bijdrage

  Voor de ondersteuning die de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo)  biedt, betaalt u in veel gevallen een eigen bijdrage. De eigen bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Met de eigen bijdrage betaalt u maximaal de kosten die de gemeente kwijt is voor de hulp die u nodig heeft.

  Meer informatie en melden

  Hebt u ondersteuning nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen of mee te doen aan de samenleving? Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een Wmo-voorziening?

  Bel of mail het Samenlevingsloket voor meer informatie of maak een afspraak voor een huisbezoek met het meldingsformulier Wmo. Op het meldingsformulier Wmo beschrijft u uw situatie en behoefte aan ondersteuning.

  Na ontvangst van het formulier neemt een medewerker van het Samenlevingsloket contact met u op. Soms is een huisbezoek nodig. Tijdens een huisbezoek bespreekt u uw situatie en zoekt u samen naar een geschikte oplossing.

  Voor het doen van een melding kunt u het formulier sturen naar:

  • Gemeente Katwijk
   T.a.v. afdeling Samenleving
   Postbus 589
   2220 AN Katwijk

  Contact

  Voor vragen kunt u bellen met het Samenlevingsloket:

  • telefoon: (071) 406 50 20