Logo gemeente Katwijk

Hondenbeleid

Heeft u een hond of laat u de hond van een ander uit, dan moet u zich aan bepaalde regels houden. Honden lopen aan de lijn en de hondenpoep moet u zelf opruimen. Dat is het beleid van de gemeente Katwijk.

Er staan speciale afvalbakken (Depodogs) voor de zakjes met hondenpoep. U kunt de zakjes met hondenpoep ook in de gewone afvalbakken weggooien. Zakjes voor het opruimen van hondenpoep haalt u op bij:

  • het gemeentehuis
  • de milieustraat
  • dierenspeciaalzaak Dobey de Wit, Kerkstraat, Rijnsburg
  • de receptie van het Zeehospitium (bij de dokterspraktijk en bloedbank)

In de losloopgebieden hoeft uw hond niet aan de lijn te lopen. Op de kaart ziet u waar deze losloopgebieden zijn.

Hondenbeleid

Een overzicht van alle regels vindt u in de folder hondenbeleid.

Houdt u zich niet aan de regels, dan loopt u het risico flinke boetes te krijgen.

Overlast

Wilt u overlast van hondenpoep melden? Dat kan online:

Honden op het strand

Honden mogen niet altijd het strand op, daarvoor gelden aparte regels.

Meer informatie

Hondenbelasting

Woont u in de gemeente en hebt u een hond, dan moet u hondenbelasting betalen. De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) int de belasting voor de gemeente. U moet uw hond zelf aan- of afmelden bij de BSGR.

Uitzondering hondenbelasting

Voor blindengeleidehonden of hulphonden geldt een uitzondering. Die zijn vrijgesteld van de hondenbelasting. Hondenbelasting is een algemene belasting. Dat wil zeggen dat de opbrengst niet gebruikt hoeft te worden voor het aanleggen van hondenvoorzieningen of het opruimen van hondenpoep.

Opbrengst hondenbelasting

In de gemeente wordt meer dan 60% van de opbrengst van de hondenbelasting besteed aan de kosten die de gemeente maakt voor het hondenbezit. Daarnaast zijn er plekken die nog geen uitlaatplekken zijn waarbij de kosten niet direct zichtbaar zijn.