Uw afval is geen rommel

Extra verzamelcontainers

De komende anderhalf jaar komen door heel de gemeente extra verzamelcontainers voor papier, pmd en ook een aantal voor luiers. Sommige verzamelcontainers voor textiel zijn straks voor bijvoorbeeld papier. En er worden containers bijgeplaatst. Bewoners bij wie extra verzamelcontainers worden geplaatst en/ of die veranderen van inzamellocatie ontvangen daarover een brief.

Openen met milieupas

We sluiten de komende tijd de verzamelcontainers voor pmd en gft af. Bewoners die hun afval naar de verzamelcontainers moeten brengen kunnen die openen met hun milieupas. Bewoners met een minicontainer kunnen hun afval daarin kwijt. Het afsluiten van de verzamelcontainers staat los van het apart betalen voor restafval. Dit gaat pas in per 2025.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het groenafvalemmertje of de pmd zakken? Dan kunt u contact opnemen met de verspreider SULO 085 070 42 09. Voor andere vragen kunt u met ons contact opnemen.

We maken het zo makkelijk mogelijk

Gft-bakjes helpen je om thuis het groen- en tuinafval te scheiden.

We plaatsen meer papierbakken op straat, zodat papier wegbrengen makkelijker wordt.

En plastic, blik en drinkpakken scheiden wordt ook heel eenvoudig dankzij de nieuwe pmd afvalcontainers in de straat, bij je flat of bij je huis.

Matrassen gratis inleveren milieustraat

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw oude matras niet meer bij het grofvuil aan de weg zetten. De matrassen worden vaak nat. Dan kan er weinig van de matras hergebruikt worden en dat is zonde. Matrassen mogen niet bij het restafval. Zit er toch een matras(je) tussen dan krijgt de gemeente € 25 boete van de afvalwerker. Daarbij leveren matrassen brandgevaar op bij de verwerking van het restafval. U kunt de matras gratis inleveren op de milieustraat. Hier staat een aparte container, waar de gemeente de oude matrassen droog op slaat. 

Bovengrondse textielcontainers 

In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg vervangen we op dit moment alle ondergrondse textielcontainers voor bovengrondse witte containers. Om er zo voor te zorgen dat het ingeleverde textiel droog blijft. Maar liefst 74% van het ingezamelde textiel blijkt herbruikbaar en herdraagbaar. Dit textiel vindt zijn weg naar tweedehands winkels in Nederland en in het buitenland. Het opnieuw dragen van kleding is ver uit de meest duurzame optie.

Zes kilo per jaar per persoon 
Per jaar gooien we in Katwijk per inwoner zes kilo oud textiel bij het restafval. En dat is zonde. Als u het in de witte textielcontainer bij de milieuparkjes brengt, krijgt het textiel een tweede leven.  

Meer weten? 
Wilt u meer weten over wat er met uw oude kleding gebeurt? Kijk dan op de site van onze textielinzamelaar Sympany

Veel gestelde vragen

Via onze site kunt u een nieuwe pas aanvragen. Dit kan digitaal of u kunt een afspraak maken om deze aan te vragen. Uw oude pas wordt dan verwijderd uit het systeem.

Dit zal de komende maand gebeuren. Op de klep van de container wordt vermeld als deze bijna afgesloten wordt en alleen nog te openen is met uw milieupas.

Bewoners die aangewezen zijn op verzamelcontainers kunnen met hun milieupas de verzamelcontainers openen. Huishoudens met minicontainers kunnen die niet openen met hun milieupas. Zij hebben minicontainers.

Gaat de verzamelcontainer met uw milieupas niet open, dan kunt u contact opnemen met de gemeente en dan bekijken we in het systeem wat er aan de hand is.

Dit is niet mogelijk. Elk huishouden heeft een eigen inzamelmethode. Zo is de één aangewezen op een verzamelcontainer en de ander heeft een minicontainer aan huis. De indeling van de routes van het ophalen van de rolcontainers en het ledigen van de verzamelcontainers is ingeregeld op het aantal minicontainers en verzamelcontainers.