Wethouder Van Starkenburg prijst initiatiefnemers AED kasten

Afgelopen weken zijn er door heel Rijnsoever behuisde AED’s aan een aantal gebouwen geplaatst, waardoor ze nu 24 uur per dag bereikbaar zijn. De wijk is hierdoor bijna geheel ‘AED-dekkend’ geworden. Maandag 28 januari hing wethouder Corien van Starkenburg een AED bij ‘t Kwadrant officieel in de bijbehorende AED kast die aan het gebouw is gehangen. De AED-kast is gesponsord en geplaatst door beveiligingsbedrijf Huschka, die zelf ook leverancier is van de elektrische reanimatiehulpmiddelen.

Een automatische externe defibrillator (AED) kan in het geval van een hartstilstand het verschil maken tussen leven en dood. Hulp met een AED tijdens de eerste 6 minuten is daarbij van groot belang. Vaak hangt zo’n AED in een winkel of bedrijfspand, waardoor ze na openingstijden niet gebruikt kunnen worden. Er is een speciale AED kast nodig om een AED 24 uur per dag aan te kunnen bieden aan de buitenkant van een gebouw. Hier wordt de AED droog en veilig in bewaard. In geval van nood kan de AED met een code uit de kast worden gehaald.

Initiatiefnemers Gerwin Ouwehand en René Ouwerkerk wilden namens de buurtwhatsappgroep Rijnsoever een dekkend netwerk van AED’s in de wijk creëren. Daarom hebben ze de samenwerking gezocht met Huschka en een aantal organisaties in de wijk. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat in de omgeving van ’t Kwadrant, de Maranathakerk, Urban Villa, het Pieter Groen college, Hockeyclub Catwijck en Space Expo AED kasten zijn geplaatst waardoor er rond die plekken 6-minutenzones zijn ontstaan. In zo’n 6-minutenzone is er altijd, 24 uur per dag, een AED beschikbaar waardoor iemand bij een hartstilstand de benodigde hulp kan krijgen binnen de kritieke eerste 6 minuten.

Ook zijn bewoners van Rijnsoever zelf een actie gestart via www.buurtaed.nl om geld in te zamelen. Met dit geld hebben ze aan de huizen van bewoners van Zuiderkruis en Zeester AED’s kunnen plaatsen die in geval van nood 24/7 bereikbaar zijn. De buurtwhatsappgroep Rijnsoever heeft de AED’s in kaart gebracht op www.buurtwhatsapprijnsoever.nl/buurtaed.

Wethouder van Starkenburg is trots op de initiatiefnemers, buurtbewoners en organisaties die hebben gezorgd dat er nu maar liefst 8 AED’s 24 uur per dag beschikbaar zijn in Rijnsoever. “Geweldig dat deze partijen de samenwerking hebben gezocht om dit voor elkaar te krijgen. Wij als gemeente zijn geïnspireerd geraakt en willen dit jaar een aantal AED’s bij onze gemeentelijke gebouwen ter beschikking stellen, zodat deze ten alle tijden te gebruiken zijn. Ik hoop dat met ons nog meer organisaties en buurtbewoners gaan volgen en we van de gemeente één grote 6-minutenzone kunnen maken.”

Naar overzicht