Verkiezing Europees Parlement

Op donderdag 23 mei 2019 is de landelijke verkiezing voor de leden van het Europees Parlement. Om te zorgen dat inwoners die dag kunnen stemmen in de 32 stembureaus is de gemeente bezig met de voorbereidingen.

Stempas(sen)

Op zaterdag 4 mei worden de stempas(sen) per post bezorgd. Als u geen stempas(sen) ontvangt kunt u een nieuwe aanvragen. Dit kan tot 22 mei 2019 12.00 uur in het gemeentehuis. Neem een identiteitsbewijs mee. Als u een vervangende stempas schriftelijk wilt aanvragen dan kan dat tot 20 mei 2019.

De kandidatenlijsten worden rond 9 mei huis aan huis bezorgd. De kandidatenlijsten zijn verkrijgbaar bij de receptie op het gemeentehuis.

Iemand anders laten stemmen

Bent u 23 mei op vakantie of voor werk in het buitenland? Dan kunt u iemand machtigen om voor u te stemmen. Een onderhandse volmacht regelt u zelf via de achterkant van uw stempas. Dat kan tot op de dag van de verkiezing.

Schriftelijke volmacht

In sommige gevallen is het nodig om een schriftelijke volmacht aan te vragen:

  • • als u iemand wilt machtigen die buiten Katwijk woont
  • • als u geen identiteitsbewijs heeft

Een schriftelijke volmacht aanvragen kan tot uiterlijk 20 mei 2019.

Stemwijzer

ProDemos heeft een stemwijzer ontwikkeld. De stemwijzer legt ongeveer 30 stellingen voor en vergelijkt uw standpunten met de standpunten van de politieke partijen. ProDemos is een onafhankelijke, onpartijdige stichting met als doel het informeren van mensen over en het betrekken van mensen bij de democratische rechtsstaat.

Naar overzicht