Unieke laat-Romeinse Vogelschaal onthuld

In het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) is op 3 september een unieke archeologische topvondst onthuld. Het gaat om een vogelschaal uit de laat-Romeinse tijd, die vermoedelijk rond het jaar 330 begraven is. De schaal werd in 2016 gevonden in Rijnsburg. Het is voor het eerst dat een zeldzame schaal van dit type in Nederland aangetroffen is.  

Tijdens de opgraving in 2016 van een ijzertijd-vindplaats in Rijnsburg werd geheel onverwachts een diepere kuil ontdekt.  Daarin bevond zich een bijzonder crematiegraf uit de laat-Romeinse tijd. De fraai versierde en kostbare bronzen vogelschaal was hier onderdeel van en bevatte verbrande botresten en bijgaven. De schaal heeft deze naam gekregen omdat één zijde van de schaal de vorm heeft van een roofvogelkop. De unieke vondst werd door archeologisch onderzoeksbureau Archol ontdekt tijdens een opgraving in opdracht van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM).

Wethouder Jacco Knape: "De Vogelschaal van Rijnsburg is nationaal én internationaal van groot belang. Dat deze schaal in het gebied van de Romeinse rijksgrens (Limes) aangetroffen is, bewijst nu ook eens te meer dat de kuststrook vanaf 300 na Chr., na het wegtrekken van de Romeinse troepen, niet ontvolkt raakte maar gewoon bewoond is gebleven."

UNESCO nominatie

De topvondst werd onthuld door provincie gedeputeerde Rik Janssen en directeur Wim Weijland van het RMO bij de start van de bestuurlijke conferentie ‘De Limes Dichtbij’. Bij deze door de Nederlandse Limes Samenwerking (NLS) geïnitieerde bijeenkomst waren aanwezig de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland. De onthulling van de vogelschaal paste op uitstekende wijze in het thema van de bijeenkomst ‘de opmars van de Romeinse Limes naar de Unesco werelderfgoed nominatie’ in 2021’.

Limes gemeenten

De Limes-gemeenten in Nederland zijn van west naar oost:

Katwijk (met de kernen Katwijk en Valkenburg), Noordwijk, Leidschendam-Voorburg, Oegstgeest, Voorschoten, Leiden, Zoeterwoude, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn (met de kernen Koudekerk a/d Rijn, Hazerswoude, Alphen a/d Rijn en Zwammerdam), Bodegraven-Reeuwijk, Woerden, Utrecht (met de kern Leidscherijn), Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede, Buren (met de kern Maurik), Neder-Betuwe, Overbetuwe, Arnhem, Lingewaard, Duiven, Rijnwaarden, Nijmegen, Ubbergen, Groesbeek, Millingen aan de Rijn.

Naar overzicht