Sluit poorten en schuren goed af

Inbraak en diefstal uit woningen daalt, maar diefstal uit schuren neemt toe. In veel gevallen zijn poorten en schuurdeuren niet slotvast afgesloten. Dit zorgt ervoor dat in de gemeente Katwijk diefstal uit schuren het laatste jaar met 300% is toegenomen. Sluit poorten en schuren altijd goed af en zorg voor goede (buiten)verlichting. Een dief staat niet graag in het licht.

Flinke toename van diefstal uit schuren

In 2019 werd in de gemeente Katwijk 18 keer iets uit een schuur weggenomen. In 2020 is dit aantal gestegen naar 60 diefstallen uit een schuur. Ook in de eerste maanden van 2021 zien we dit aantal stijgen. Genoeg reden dus om aandacht te blijven vragen voor het slotvast afsluiten van schuren.

Witte voeten actie

Studenten van politie Katwijk hebben hier voor hun afstudeerproject onderzoek naar gedaan. Vijf kinderen, die in het najaar van 2020 als hulpagent bij politie Katwijk hebben ‘gesolliciteerd’, mochten een speciale zaak in de wijk Rijnsoever oplossen. Er was namelijk een fiets ‘gestolen’ uit een schuur. Deze actie is via sociale media van politie Katwijk gedeeld met de inwoners van onze gemeente. Nog dezelfde dag zijn ook de wijkagenten de wijk Rijnsoever in gegaan om zelf te bekijken of de schuren slotvast waren afgesloten. Waar dit niet het geval was, hebben de wijkagenten witte voetjes neergelegd en zijn zij het gesprek met de bewoners aangegaan. In 75% van de gevallen werd vastgesteld dat deuren niet slotvast waren afgesloten.

Kostbare goederen zijn gewild

In schuren zijn vaak kostbare goederen te vinden. Denk aan fietsen, tuinmeubilair, klusmateriaal of een barbecue. Beveiligen is daarom echt nodig. Naast het plaatsen van sloten met een politiekeurmerk, is het ook belangrijk verlichting met een bewegingssensor in de nabijheid van de schuur te plaatsen. Deze lamp springt aan wanneer iemand in de buurt komt van de schuur. Het moet voor mensen echt een gewoonte worden schuren slotvast af te sluiten en eventueel extra maatregelen te nemen. Daarnaast helpt het ook om goederen, ook in de schuur, op slot of vast te zetten. Op deze manier wordt het de inbreker lastig gemaakt.

Social media en krant

De komende tijd vragen politie en gemeente op verschillende manieren aandacht voor het afsluiten van schuren en poorten. Door onder andere het plaatsen van berichten op sociale media en kranten hoopt de politie de inwoners van Katwijk alert te maken op een diefstal uit de schuur.

Geef dieven geen kans. Sluit alles goed af!

Naar overzicht