Katwijks Museum en De Burgt duurzamer

Sinds deze zomer zijn het Katwijks Museum en De Burgt in Rijnsburg een stuk duurzamer geworden. Op de daken van deze gemeentelijke gebouwen liggen namelijk zonnepanelen. Deze panelen wekken energie op die weer gebruikt wordt om de gebouwen van stroom te voorzien. Een aanzienlijke besparing in de kosten en natuurlijk veel milieuvriendelijker.

In het Katwijks museum is de verduurzaming nog een stukje verder gegaan. Daar zijn namelijk ook de lampen vervangen door LED-verlichting. De gemeente betaalde deze verlichting, de vrijwilligers van het museum vervingen de lampen. Het museum is enthousiast over de verduurzaming. Voorzitter Hans Schonenberg: “In het museum hangt een scherm waarop we kunnen zien hoeveel stroom de panelen opleveren. En dat is heel veel! Afgelopen maanden was onze energierekening een stuk lager. En dat kwam goed uit nu we door corona veel minder bezoekers hadden dan normaal.”

Wethouder Jacco Knape: ”Het is mooi om te zien hoe twee onderwerpen die belangrijk voor mij zijn, gecombineerd worden. Een prachtig historisch gebouw is nu veel duurzamer geworden. Dat kan dus heel goed samen gaan.”

Ook De Burgt in Rijnsburg heeft zonnepanelen op het dak gekregen. Beheerder Peter Noordhuis vertelt: “Via een app kan ik zien wat er bespaard wordt met de zonnepanelen. En in de korte tijd dat ze er liggen, is dat al heel veel! We hebben hier al 6.000 kilo aan CO2 minder uitgestoten. En ook bij ons is de verlichting vervangen door duurzame LED’s, mét bewegingsmelders. Een enorme besparing in zo’n groot pand als De Burgt.”

Wethouder Adger van Helden: “We vinden het belangrijk om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Voor het milieu maar ook voor de kosten. Het grootste gedeelte van de besparing wordt gebruikt voor de verduurzaming. Zo kun je tegen beperkte kosten een groot effect behalen.”

Kosten verduurzaming

De verduurzaming van deze gebouwen is onderdeel van een plan dat in 2019 is vastgesteld; de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. In dit plan werd € 2,1 miljoen beschikbaar gesteld om het vastgoed van de gemeente duurzamer te maken. De jaarlijkse kosten van deze € 2,1 miljoen, ongeveer € 140.000, worden voor het grootste gedeelte gedekt door de besparing in de energiekosten. En voor de gebouwen die nu verduurzaamd zijn, heeft ook het Rijk, via subsidie, bijgedragen.

Verder verduurzamen

De verduurzaming van de overige gebouwen uit fase 2 zoals de sportlocaties van de atletiek en schietsport, de sporthallen Boorsmazaal, het Waterbos, Rijnsoever, korfbalvereniging Madjoe, gymzaal Dahliastraat, en dorpshuis Valkenburg zijn in voorbereiding en komen dit jaar en begin 2021 aan de beurt.

Naar overzicht