Katwijk voorkeurslocatie Erfgoeddepot

De provincie Zuid-Holland kiest Katwijk als voorkeurslocatie voor het nieuw te bouwen erfgoeddepot. De Limes (de Romeinse rijksgrens) eindigt bij de Uitwatering en dat maakt Katwijk een zeer geschikte locatie voor het vestigen van een erfgoeddepot.  Op 18 mei neemt Provinciale Staten formeel het besluit om Katwijk als voorkeurslocatie aan te wijzen. 

Wethouder Jacco Knape: ‘We zijn heel blij met deze keuze van de provincie. De Romeinen en daarmee de Limes maken een groot deel uit van onze geschiedenis. En dit zie je nog steeds terug in onze dorpen en in allerlei initiatieven die deze geschiedenis zichtbaar willen maken. We zullen met elkaar kijken hoe we het erfgoeddepot en een bezoekerscentrum in Katwijk kunnen realiseren en dit doen we uiteraard samen met inwoners en betrokken organisaties.’

De provincie Zuid-Holland bewaart in het erfgoeddepot bijzondere archeologische stukken en vondsten, gevonden in de grond van heel Zuid-Holland. De Romeinse vondsten maken hier een groot onderdeel van uit. De Limes heeft in 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed gekregen. De Katwijkse werkgroep Romeinen zet zich al jaren in voor aandacht voor de Limes binnen onze gemeente en heeft allerlei ideeën over het zichtbaar maken van de Limes.  

Naast het depot  zijn er ook andere initiatieven in Katwijk waar ruimte voor wordt gezocht, zoals plannen van het Hoogheemraadschap van Rijnland, het Natuurcentrum Katwijk, Coast Busters/Bubble Barrier, de Romeinse collectie van het Katwijks Museum en het Juttersmuseum. Deze initiatieven kunnen mooi met elkaar  verbonden worden door de ontwikkeling van een erfgoeddepot (voor de provincie) met een bezoekerscentrum/expositieruimte (voor de overige initiatieven). 

Uitwatering

De provincie heeft haar oog laten vallen op de Uitwatering in Katwijk. Een mooie locatie omdat deze het einde van de Romeinse rijksgrens markeert. Er is hier ook ruimte om  de overige initiatieven een plaats te geven en daarmee meer aandacht te schenken aan het werelderfgoed de Limes. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft al aangegeven de grond beschikbaar te stellen voor dit initiatief.

Unieke kans

Het erfgoeddepot in combinatie met het bezoekerscentrum is een unieke kans voor Katwijk. In het bezoekerscentrum kan een presentatie worden ingericht over de Limes en de Romeinse tijd, waarin ook de lokale vondsten te zien zullen zijn. Zo ontstaat er een nieuwe trekpleister in Katwijk, leerzaam voor de jeugd en informatief voor inwoners en bezoekers. Als het lukt om het erfgoeddepot en het bezoekerscentrum te realiseren krijgt het gebied rond de Uitwatering een kwalitatieve impuls en ontstaat er een nieuw en extra stuk natuur, met mooie wandel- en fietsroutes.