Gemeente verwijdert nesten eikenprocessierups

In mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland  eikenprocessierupsen te vinden. Na onderzoek blijkt dat in Katwijk totaal 26 nesten aanwezig zijn. De bomen met deze nesten worden gemarkeerd met een waarschuwingslint. Het gaat om 13 nesten in bomen aan de Nijverheidsstraat en 4 nesten in bomen langs de Lageweg (’t Heen), 6 nesten in bomen langs de Biltlaan (tussen Pollux en Schorpioen) en 3 nesten in bomen in het Panbos. Omdat de brandharen zich door de lucht kunnen verplaatsen kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen worden alle nesten in de week van 23 tot 29 juni verwijderd.  

De eikenprocessierupsen gaan vooral ‘s nachts groepsgewijs op zoek naar eten (eikenbladeren); vandaar de naam Eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of aan de luchtwegen. Meer informatie over de eikenprocessierups en wat inwoners zelf kunnen doen om overlast te voorkomen staat op de website van de GGD: www.rupsen.info

Bestrijding

De gemeente volgt voor bestrijding van de rups het advies op van het landelijk platform eikenprocessierups.  Er staan in de kuststreek minder eikenbomen dan in bijvoorbeeld het oosten en zuiden van Nederland. Hierdoor is overlast van de eikenprocessierups in Katwijk relatief gezien kleiner dan in sommige andere delen van Nederland. Alle informatie over de rups in Katwijk wordt door de gemeente geregistreerd in het boombeheersysteem TMS. Bomen die een jaar eerder besmet zijn geweest worden tijdens inspectierondes automatisch het jaar erop gecheckt op aanwezigheid van de eikenprocessierups.   

Overlast voorkomen

Om de overlast van de eikenprocessierups in Katwijk in de toekomst verder te verkleinen kiest de gemeente er voor om in te zetten op het plaatsen van meer verschillende soorten bomen. Ook wordt in het dagelijks groenbeheer meer ingezet op biodiversiteit. Hiermee wordt een omgeving gecreëerd voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Melding doen?

Inwoners die nesten van de eikenprocessierups tegenkomen in de openbare ruimte kunnen dit melden bij de gemeente via: www.fixi.nl De bomen worden door de gemeente geregistreerd en gemarkeerd. De nesten worden verwijderd.       

Naar overzicht