Gemeente Katwijk plant dit jaar weer bomen voor Nationale Boomfeestdag

Het is vandaag Nationale Boomfeestdag! Een dag waarop basisschoolleerlingen van negen en tien jaar aan de slag gaan met het vergroenen van hun omgeving door bomen te planten. In combinatie met een speciaal lesprogramma worden de kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bijgebracht. Ook gemeente Katwijk doet dit jaar weer mee. Op woensdag 8 december planten leerlingen uit groep vijf/zes van IKC De Duinroos (locatie Otto baron) samen met wethouder Rien Nagtegaal bomen in de omgeving van de Leliestraat.

Bomen maken gezond

Het thema van 2021 is Bomen maken Gezond, waarbij het vergroenen van de speel- en leeromgeving van kinderen centraal staat. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen namelijk meer, ervaren zij minder stress en voelen ze zich beter en energieker. Bomen hebben nog meer goede eigenschappen. Zo helpen ze de buurt klimaatbestendig te maken door verkoeling te bieden op warme dagen, waterberging bij zware regenval en verbeteren bomen de luchtkwaliteit. Ook zijn bomen onmisbaar voor dieren.  

Viering op 8 december

Bomen worden vaak geplant tijdens plantseizoen, dat duurt van ongeveer oktober tot april. Ze staan dan namelijk in rust: zij hebben geen actieve sapstroom en kunnen daardoor beter verplant worden. Daarnaast is het voordeel dat – als je in het najaar plant - de boom tijdens de winter kan wennen aan de grond. Hierdoor kan het sapstroom in het voorjaar goed op gang komen en staat er in de lente en zomer een groene boom. Het verliezen van de bladeren geeft het begin van de ruststand aan. Omdat de herfst - en daarmee het vallen van de bladeren - dit jaar wat later opgang is gekomen, zijn de bomen ook wat later in ruststand gekomen. Om er zeker van te zijn dat de bomen klaar zijn om verplant te worden en goed de grond in gaan, planten de leerlingen van groep vijf/zes van IKC De Duinroos en wethouder Nagtegaal de bomen op woensdagochtend 8 december.

Naar overzicht