Gemeente Katwijk lanceert HulpApp.nl bij huiselijk geweld

De gemeenten Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk introduceren samen met Stichting De Juiste Schakel een HulpApp www.hulpapp.nl, bedoeld voor slachtoffers van huiselijk geweld. De HulpApp biedt laagdrempelig toegang tot de juiste hulp en ondersteuning voor mensen die te maken hebben met een onveilige thuissituatie.

De HulpApp is een initiatief van ervaringsdeskundigen op het gebied van huiselijk geweld. Stichting De Juiste Schakel heeft het initiatief in samenwerking met de gemeente Zaanstreek-Waterland verder doorontwikkeld. Er zijn inmiddels goede ervaringen met de app opgedaan en ook Veilig Thuis en de politie ondersteunen het initiatief. De HulpApp verwijst naar hulpverlening via onder andere Veilig Thuis en Centrum Seksueel Geweld, maar heeft voor noodsituaties ook een directe link naar 112. Daarnaast zijn er contactgegevens opgenomen van bijvoorbeeld wijkagenten, lokale hulpverlening en lotgenotenverbanden. Tenslotte verwijst de app ook naar andere relevante diensten en organisaties zoals: het Babyhuis, het Sociaal wijkteam en het Repaircafé.

Wethouder Corien van Starkenburg: “In de media horen we vaker dat; doordat mensen veel thuis zitten, zonder werk komen te zitten, geldproblemen krijgen, veel stress ervaren etc. en situaties van onveiligheid en geweld achter de voordeur toenemen. We zoeken naar manieren om mensen te ondersteunen en ze de juiste weg naar hulp te wijzen. De HulpApp is een middel dat bij uitstek, juist in deze tijd ingezet kan worden.”

Aansluiting andere gemeenten

Momenteel maken 3 gemeenten in de regio Holland Rijnland gebruik van de HulpApp. Naast de gemeente Katwijk zijn dat de gemeenten Alphen aan den Rijn en Leiden. Als andere regiogemeenten (op termijn) ook interesse hebben kunnen zij zich eenvoudig aansluiten bij het initiatief. Op deze manier wordt het regionale bereik van de HulpApp nog verder versterkt.

Gebruik van de app

Iedereen kan www.hulpapp.nl openen op de pc, laptop, tablet of telefoon, waarbij het uiterlijk hetzelfde blijft. De app is bovendien te vinden in de Google Play Store en de Apple Store. Bij het gebruik van de app wordt gevraagd de gemeentenaam in te voeren.

Naar overzicht