Gemeente Katwijk gaat samen met jongeren zwerfafvaluitdaging te lijf

Donderdag 25 maart vond tussen leerlingen van het Wellantcollege en het Andreas College een online wedstrijd plaats. Leerlingen streden om de beste zwerfafvaloplossing en presenteerden aan de gemeente hun ideeën om zwerfafval aan te pakken. De gemeente gaat de winnende ideeën voor komende zomer met de leerlingen uitvoeren.

Winnende ideeën

De gemeente heeft 2 ideeën gekozen om samen met de winnende leerlingen uit te voeren. Het ene idee is een graffititekst op straat om mensen aan te moedigen afval in de prullenbak te gooien, bedacht door Keano van het Wellantcollege. Het andere idee is een postercampagne over de Plastic Soep, bedacht door Seray, Megan en Stefanie van het Wellantcollege. Maar ook de andere 3 groepjes hadden ideeën bedacht die goed aansluiten bij de huidige zwerfafvalaanpak van de gemeente. Wethouder Rien Nagtegaal: “Alle leerlingen hebben ontzettend goede ideeën verzonnen waar we ook echt uitvoering aan kunnen geven. Het was voor ons dan ook een luxeprobleem om daar winnaars uit te kiezen. Daarom nemen we ook de andere gepresenteerde ideeën mee in het vernieuwen van onze zwerfafvalaanpak voor komend en volgend jaar.”

Scholenprogramma zwerfafval

Het grootste gedeelte van plastic in zee, zo’n 80%, komt daar terecht via het land en rivieren. Katwijk is een van de plekken, met haar stranden en de Rijn die direct uitmondt in de Noordzee, waar zwerfafval terecht komt. Het scholenprogramma, dat nu 3 jaar wordt uitgevoerd in de gemeente, zet in op bewustwording over zwerfafval en oplossingen om zwerfafval te verminderen.

In het scholenprogramma zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs adviseur voor een dag. Tijdens deze dag leren zij over de gevolgen van zwerfafval, gaan ze op onderzoek uit en bedenken zelf een oplossing voor het door hen gevonden zwerfafvalprobleem. Aan het eind van de dag presenteren de leerlingen hun onderzoeken aan elkaar. De gemeente kiest vervolgens een winnend idee uit om uit te voeren. Vorig jaar is bijvoorbeeld een drinkkraantje geplaatst bij het Cruyff Court. Hier kan een eigen drinkfles bijgevuld worden met water, waardoor vervuiling door plastic flesjes en blikjes wordt tegengegaan.

Naar overzicht