Gemeente Katwijk bespaart op afval

De gemeente Katwijk gaat op het gebied van afval wat veranderingen doorvoeren. Met als doel om de dienstverlening naar de inwoners te verbeteren en om kosten te besparen. Vanaf maart 2022 wordt het papier door de eigen organisatie ingezameld en er wordt een EPS-pers aangeschaft. Een EPS-pers perst piepschuim tot compacte pakketten die weer hergebruikt kunnen worden. Uit onderzoek bleek dat deze keuze veel geld bespaart.

Zelf papier inzamelen

Minder kosten waren niet de enige overweging om zelf het papier op te gaan halen. De verwachting is dat gemeente zelf sneller in kan spelen op volle of verstopte containers; een grote ergernis van veel inwoners. Een ergernis die inwoners overigens grotendeels zelf kunnen voorkomen door grote dozen klein te maken. Grote dozen blijven hangen in het huisje en dan lijkt de container vol maar is dat niet. Door papier zelf in te gaan zamelen wordt er €138.000,- per jaar bespaard.

Scholen en verenigingen

Wat niet verandert, is dat scholen en verenigingen papier in kunnen zamelen door een container te plaatsen op hun terrein. De gemeente haalt dit papier op en de opbrengst gaat naar de school of vereniging. Scholen of verenigingen die dit nog niet doen maar dit wel graag willen, kunnen zich melden door een e-mail te sturen naar andersinzamelen@katwijk.nl.

Duurzamer

Het aanschaffen van een EPS-pers bespaart niet alleen kosten maar is ook duurzamer. Doordat de pakketten samengeperst worden, hoeft er minder vaak afgevoerd te worden. Dat betekent dat er minder vaak een vrachtwagen hoeft de komen om het piepschuim op te halen, dus minder belasting van het milieu.

Breng piepschuim naar de milieustraat

Piepschuim mag in het restafval, maar liever zien we dat het naar de milieustraat wordt gebracht. Het piepschuim in het restafval wordt verbrand. En zeker als inwoners straks gaan betalen voor het restafval is dat zowel voor de kosten als voor het milieu niet goed. Piepschuim dat naar de milieustraat wordt gebracht wordt namelijk hergebruikt. En een extra voordeel is dat de gemeente geld krijgt voor piepschuim. Dit geld wordt uiteraard weer gebruikt als inkomsten voor de afvalverwerking en dat is weer positief voor de hoogte van afvalstoffenheffing.

Naar overzicht