Ga ook voor Groen!

De lente is in aantocht! Een welkome verandering, zeker na een lastige winterperiode met hoge energiekosten. De gemeente Katwijk blijft zich ook in de lente inzetten om ervoor te zorgen dat het fijn wonen in deze gemeente is. En ook voor de volgende generaties blijft. Dit doen we onder andere door anders om te gaan met elektriciteit en warmte. Daarnaast zetten we duurzame stappen om ons voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Dit doen we door onze omgeving hier zo goed mogelijk op aan te passen. Ook u kunt deze lente uw huis en tuin klaarmaken voor de toekomst. We begrijpen dat het fijn is als u hierbij geholpen wordt. De gemeente Katwijk brengt daarom graag onderstaande duurzame regelingen en acties onder de aandacht.

Wethouder Sonny Spek zegt hierover: “Afgelopen tijd hebben we gezien dat verduurzamen, zoals het energiezuiniger maken van huizen, een directe noodzaak is. Niet alleen voor ons als organisatie, maar ook voor uzelf. Ik moedig daarom alle inwoners binnen onze gemeente aan om gebruik te maken van deze regelingen en acties. Het nemen van stappen leveren namelijk altijd iets op: voor uw woning en uw portemonnee. Door anders om te gaan met energie en door onze leefomgeving te vergroenen, maken we Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk niet alleen mooier, maar ook klaar voor de toekomst.”

Duurzaamheidslening

Sinds afgelopen jaar zijn de energieprijzen fors gestegen. Steeds meer inwoners en organisaties in Katwijk maken daarom gebruik van de gemeentelijke duurzaamheidslening. Tegen een gunstig rentetarief (1,6%) lenen zij geld om duurzame maatregelen aan hun woning of gebouw te kunnen betalen. Zoals isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Dat is beter voor het klimaat en hiermee besparen ze energie en geld. De gemeenteraad heeft pas geleden ingestemd met nieuwe regels. Nu kunnen meer mensen de duurzaamheidslening aanvragen. Ook kan de duurzaamheidslening voor meer doeleinden gebruikt worden. De gemeente roept iedereen op om gebruik te maken van de duurzaamheidslening om de energierekening op de langere termijn te verlagen.

Subsidie ‘Groen Dak’

Sinds de start van de Subsidie ‘Groen dak’ is er steeds meer groen te zien op daken van huizen, schuurtjes en overkappingen in onze gemeente. Daarom zijn we blij dat ook in 2023 bewoners (woningeigenaren én huurders) weer gebruik kunnen maken van deze regeling. Per m² groen dak kunt u €25,- ontvangen, met een maximum van € 500,- per groen dak. Goed voor u en de omgeving! Een groen dak vermindert namelijk wateroverlast, biedt verkoeling en verbetert de biodiversiteit.

Landelijke Compostdag

Zet het alvast in uw agenda: op zaterdag 25 maart vindt de Landelijke Compostdag weer plaats! Van 09:00 tot 15:00 uur kunnen inwoners van de gemeente Katwijk en Noordwijk gratis compost ophalen bij de Milieustraat. Let op: net als voorgaande jaren geldt op = op. De gemeente bedankt u zo voor het gescheiden aanleveren van groente-, fruit- & tuinafval en etensresten (gfte). Van uw gfte-afval kan namelijk goede compost gemaakt worden. En compost is beter voor het milieu dan kunstmest, potgrond of tuinaarde.

NK Tegelwippen

Dit jaar doet de gemeente Katwijk ook weer mee met het NK Tegelwippen. We gaan deze keer de strijd aan met gemeenten Hillegom, Teylingen en Lisse. Met deze actie gaan we samen voor meer groen en minder steen in de omgeving. Hierdoor maken we onze omgeving meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten & dieren en koeler op warme dagen. We kunnen dit niet alleen: meer dan de helft van de grond binnen de gemeente Katwijk is namelijk van andere eigenaren. Dus doe mee, want alle beetjes helpen. Vanaf 21 maart kunt u uw gewipte tegels hier aanmelden.

Meer informatie

Geïnteresseerd in de gemeentelijke duurzaamheidslening en/of de Subsidie Groen dak? Neem een kijkje op de www.katwijk.nl/duurzaamheid voor meer informatie. Houd onze website en andere gemeentelijke kanalen de komende tijd in de gaten voor meer informatie over de Landelijke Compostdag en het NK Tegelwippen.