Feestelijke opening volkstuinvereniging de Kwaaie Margen op nieuwe plek Mient Kooltuin

Op dinsdag 2 juli overhandigde wethouder Mostert aan het bestuur een gegraveerd naambord om de verhuizing van de volkstuinvereniging te markeren. De volkstuinders en de gemeente Katwijk vierden zo de succesvolle afronding van de zoektocht naar een nieuwe plek in de Mient Kooltuin.

Verhuizing noodzakelijk

De verhuizing was nodig omdat de grond op de oude locatie aan de Achterweg door de gemeente Katwijk was verkocht aan projectontwikkelaar BPD. Op deze plek komen straks de eerste woningen van gebiedsontwikkeling Valkenhorst. 

Op zoek naar locatie in de Mient Kooltuin

De gemeente had toegezegd mee te helpen om een nieuwe locatie voor de Kwaaie Margen te vinden. De plek die de gemeente in eerst op het oog had, stuitte op grote bezwaren vanuit de omgeving. Onder flinke tijdsdruk is het uiteindelijk net op tijd gelukt om de verhuizing op de huidige locatie te realiseren. Zo kon de gemeente Katwijk op de afgesproken tijd de grond op de oude locatie schoon aan BPD opleveren en konden de volkstuinders in het voorjaar hun tuin inzaaien en beplanten.

“Na lang wikken en wegen zijn de leden van de Valkenburgse Volkstuin Vereniging de Kwaaie Margen tevreden met het nieuwe volkstuincomplex. De leden hebben vanaf 1 april de schouders er onder gezet en in zeer korte tijd iets moois kunnen realiseren. Gelukkig hebben inmiddels alle tuinen een enthousiaste tuinder gekregen en is er al een reservelijst”, aldus voorzitter Peter Noyons namens het bestuur van de Kwaaie Margen. 

Nieuwe plek voor de Kwaaie Margen

In januari 2024 startten de werkzaamheden om de plek klaar te maken voor de verhuizing. De waterwegen zijn verbreed en er is een nieuwe sloot gegraven. Er is een pad aangelegd en een hek neergezet om de paarden in de omgeving buiten te houden. Ook het voorterrein van het volkstuincomplex is goed bereikbaar gemaakt. Zo konden de volkstuinders het tuinseizoen starten en staan de tuinen inmiddels in bloei. 

Wethouder Gerard Mostert: “Ik ben blij dat het op tijd gelukt is om een goede plek voor De Kwaaie Margen te vinden. Het was een lastige puzzel maar die hebben we samen kunnen leggen. We hopen dat we op de oude locatie snel kunnen starten met de bouw van de Limesbuurt en dat de volkstuinders zich helemaal thuis voelen in de Mient Kooltuin.”