Logo gemeente Katwijk

Stenen eruit, groen erin

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne om inwoners enthousiast te maken voor het vergroenen van hun tuin. De gemeente Katwijk heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek. Stenen bestrating in de tuin leidt tot wateroverlast, meer warmte en heeft een negatief effect op de biodiversiteit. Operatie Steenbreek staat tijdens de Katwijkse Vrijmarkt op het Ondernemersplein om inwoners en bedrijven tips te geven over het vergroenen van tuinen. Dat is makkelijker dan je denkt! Iedereen is vanaf 10 uur welkom op het Duinplein naast restaurant De Zwaan.

Minder groen betekent minder leven in je tuin, want vogels en insecten hebben er niets meer te zoeken. Groene tuinen hebben een positief effect op de leefbaarheid in de buurt. Verstening speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding. “Versteende tuinen” verminderen de doorlaatbaarheid van de bodem voor regenwater. Daardoor stroomt het regenwater over de stenen heel snel richting het riool dat overbelast raakt.

Vergroenen van tuinen: makkelijker dan je denkt

Het is heel praktisch om de tuin vol te leggen met stenen. Daar ligt dan ook de uitdaging: hoe krijgen we bewoners in beweging zodat zij bijvoorbeeld een deel van het terras omtoveren tot een groene oase? Hoe kunnen bedrijven daar bij helpen? Kom 15 juli naar de stand van Operatie Steenbreek op het Ondernemersplein (op het Duinplein naast restaurant De Zwaan) voor uitleg over hoe het belang van een groene tuin en tips om meteen aan de slag te gaan met vergroenen.