Samen voor elkaar

Wethouder Gerard Mostert is onder andere verantwoordelijk voor jeugdzorg, onderwijs, werk en inkomen, gezondheid, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de zorg voor elkaar. In deze column informeert hij u over de laatste ontwikkelingen.

Wist u dat in Nederland 15% van alle mensen een beperking heeft? En wist u dat een deel hiervan zelfs meerdere beperkingen heeft? Dat cijfer heeft mij geraakt. Zoveel mensen die moeite hebben met de dagelijkse dingen die voor anderen zo gewoon zijn. Boodschappen doen. Het huishouden runnen. Kinderen verzorgen. Maar ook: erop uit gaan, naar een museum, kaartjes reserveren voor een bioscoopbezoek, uit eten gaan of de weg vinden in een andere plaats.

Mensen met een beperking lopen letterlijk tegen drempels op. Om te beginnen zijn niet alle gebouwen even toegankelijk. Daardoor kunnen mensen met een handicap niet overal even gemakkelijk naar binnen. Soms kunnen zij een gebouw helemaal niet in. Daar sta je dan, buiten. Je voelt je niet welkom en zonder de hulp van iemand anders lukt het je niet om gebruik te maken van de diensten of producten die binnen worden geboden. Hetzelfde geldt voor mensen die moeite hebben informatie te vinden of informatie niet begrijpen. De maatschappij is als het ware niet voor iedereen even toegankelijk. En daar gaat iets aan veranderen!

De VN heeft een verdrag opgesteld voor de toegankelijkheid voor  personen met een handicap. Nederland heeft dit verdrag ondertekend. En het Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk heeft de gemeente vorig jaar gevraagd hierin mee te gaan. Als zelfs de VN de toegankelijkheid voor personen met een handicap hoog op de agenda zet, dan kunnen we in Katwijk niet achterblijven. Dan willen we niet achterblijven. Daarom hebben we het verzoek van het platform met open armen ontvangen. Samen met de leden van het Platform Gehandicapten zijn we begonnen met een plan van aanpak. Binnenkort nodigen we groepen uit de samenleving uit om te praten over toegankelijkheid. Het doel is om van elkaar te leren. Ervaring uit te wisselen. Want we hebben een uitdaging: in het jaar 2020 willen we een gemeente zijn die volledig toegankelijk is. Voor alle inwoners. Ook -en misschien wel juist- voor de mensen met een of meerdere handicaps.

Mijn uitgangspunt is dat al onze inwoners meetellen en dezelfde mogelijkheden verdienen om mee te doen. Laten we er samen voor zorgen dat niemand achterblijft. Samen leven door te werken aan een toegankelijke samenleving. Ik zet mij er met hart en ziel voor in.