Logo gemeente Katwijk

ESA-ESTEC en Unmanned Valley werken samen

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en zijn tweeëntwintig lidstaten werken samen om een breed scala aan ruimtevaartdoelen te realiseren. Hun projecten genereren nieuwe wetenschappelijke kennis en nieuwe, praktische toepassingen in de ruimtevaart. Ze creëren ook banen en helpen de Europese industrie meer innovatief en competitief te worden. Het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) is de grootste vestiging en het technische hart van ESA. Deze kraamkamer van Europese ruimtevaartactiviteiten is gevestigd in Noordwijk. De meeste ESA projecten, lanceerraketten uitgezonderd, worden hier geboren en langs verschillende fasen in hun ontwikkeling begeleid.

Ruimtevaart en de technologie van onbemande systemen zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom kunnen de faciliteiten en technologische kennis van ESA-ESTEC een grote bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Unmanned Valley Valkenburg.  De samenwerking is ook goed voor het creëren van hoogwaardige kennisintensieve werkgelegenheid in Katwijk en de regio.

De gemeente Katwijk ontwikkelt onder de noemer Unmanned Valley Valkenburg in samenwerking met kennis- en onderwijsinstellingen en de sector een innovatieve testomgeving op het gebied van onbemande toepassingen (drones) en technologieën als sensortechnologie en big data analyse. Het Fieldlab is een testlocatie waar bedrijven en kennisinstellingen elkaar ontmoeten om technologische oplossingen en producten op het gebied van onbemande toepassingen te ontwikkelen, testen en realiseren. In het Hangargebied komen ook leslokalen, bedrijfshuisvesting voor starters en ontmoetingsruimten.

Samenwerkingsgebieden

ESA-ESTEC en de gemeente Katwijk gaan de komende periode aan de hand van concrete projecten aan de slag. Daarbij wordt opgetrokken met andere kennisinstellingen in de regio. Onderwerpen waarop wordt samengewerkt zijn:   

  • Uitwisselen en versterken van de overdracht van kennis en technologie.
  • Over en weer gebruik maken van elkaars Research & Development faciliteiten.
  • Samen projecten binnenhalen en uitvoeren.
  • Versterken van de interactie tussen onderwijs en de ruimtevaart en onbemande systemen sector.
  • Communicatie over de diverse onderwerpen.

Op de foto: Wethouder Klaas Jan van der Bent van de gemeente Katwijk (links) en Franco Ongaro, Director of Technology, Quality and Engineering and Head of Establishment ESA-ESTEC