Aandacht voor zwerfafval tijdens De Week van Nederland Schoon

Vorige week stond in het teken van zwerfafval tijdens ‘De week van Nederland Schoon’. Tientallen vrijwilligers gingen gewapend met grijpers, prikstokken en afvalzakken de buurten in om zwervend afval op te ruimen. Zij hebben heel wat zakken weten te vullen met vuil uit straten, parken en perken.

Dit geeft aan dat er nog steeds veel afval niet in de vuilnisbak terecht komt, maar op straat of in de natuur. Of het nu expres of per ongeluk op de grond belandt, één ding staat vast: zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. “Ik ben daarom blij om te zien dat veel inwoners hier iets aan willen doen”, vertelt wethouder Rien Nagtegaal. “Ik wil iedereen die heeft meegedaan aan een opruimactie dan ook heel erg bedanken voor hun inzet. Door zwerfafval met z’n allen aan te pakken maken we voor iedereen de omgeving schoner en dus fijner.”

Afgelopen week liet ook zien dat het meedoen aan een opruimactie niet alleen nuttig is, maar ook heel gezellig én leerzaam. “Samen opruimen schept een band, ook al is het alleen voor dat moment. Ik vind het ook leuk om mensen te ontmoeten die belangrijk vinden wat ik belangrijk vind. En als we dan die volle vuilniszakken zien aan het eind, dat geeft veel voldoening!”, aldus Yvon van Egmond, initiatiefneemster van de opruimactie voor de Albert Heijn aan de Zeilmakerstraat. De leerlingen van basisschool de wegwijzer konden na het opruimen zelfs een kijkje nemen in een vuilniswagen en leerden van de vuilnisman wat er met het vuilnis gebeurt nadat het wordt opgehaald.

Zelf een actie organiseren?

Ook na De week van Nederland Schoon kunt u natuurlijk een opruimactie organiseren om de leefomgeving schoon te maken. Een opruimactie aanmelden kan via . De gemeente zorgt dan voor grijpers, vuilniszakken en het ophalen van het verzamelde zwerfafval.

Naar overzicht