Coronavirus
De landelijke maatregelen tegen verspreiding van het nieuwe coronavirus worden steeds aangepast om samen corona onder controle te krijgen. In de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (coronavirus) ziet u welke maatregelen er zijn. Onder het kopje 'Maatregelen tot en met ten minste 15 maart' staat uitleg over de geldende maatregelen.
Maatregelen tot tenminste 15 maart
Lees hier welke maatregelen gelden tot en met ten minste 15 maart 2021:
Lockdown en avondklok blijven nodig
Het aantal besmette mensen neemt minder snel af. En stijgt zelfs een beetje. Daarom is het nog steeds druk in ziekenhuizen. En blijft de lockdown nodig tot en met 15 maart. De avondklok blijft nodig tot en met 15 maart 04.30 uur. Het blijft belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels en andere maatregelen tegen het coronavirus houdt.
Coronamaatregelen vanaf 1 maart
Voortgezet onderwijs
Het voortgezet onderwijs gaat per 1 maart weer open. Uitgangspunt is dat elke leerling minimaal 1 dag per week fysiek onderwijs kan volgen.
- Hoeveel leerlingen er tegelijk op school kunnen zijn wordt bepaald op basis van de 1,5 meter-maatregel. Leerlingen op locatie houden 1,5 meter afstand.
- De 1,5 meter afstand is ook de norm in het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en voor de praktijkgerichte lessen in het vmbo. Hier kan alleen in specifieke situaties vanaf geweken worden. Bijvoorbeeld als het gaat om praktijkgerichte lessen of onderwijsondersteunende zorg.
- Uitgezonderd van de 1,5 meter-maatregel zijn:
- praktijkonderwijs en leerlingen die een vast tweetal vormen op een locatie van het VO;
- verplaatsing binnen de school (dan geldt de mondkapjesplicht).
- De maatregelen die voor voortgezet onderwijs gelden:
- maatregelen die toezien op rouleren van docenten;
- gespreide start- en eindtijden;
- vaste looproutes;
- hygiënemaatregelen;
- BCO;
- triage;
- testen, isolatie en quarantaine.
Middelbaar beroepsonderwijs
Het middelbaar beroepsonderwijs gaat per 1 maart weer gedeeltelijk open. Uitgangspunt is dat elke student 1 dag per week fysiek onderwijs kan volgen.
- De maximumcapaciteit wordt bepaald op basis van de 1,5 meter-maatregel. Leerlingen op locatie houden 1,5 meter afstand.
- De basismaatregelen vanuit het RIVM worden in acht genomen.
- Bestaande afspraken met het OV over gespreide vervoersbewegingen gelden.
Coronamaatregelen vanaf 3 maart
Buitensport
Jongeren van 18 tot en met 26 jaar mogen in teamverband buiten sporten en onderling wedstrijden spelen met teams van de eigen club echter alleen bij sportaccommodaties.
- Er wordt geen competitie gespeeld.
- De sporters hoeven onderling geen 1,5 meter te bewaren.
- Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona blijven thuis.
Contactberoepen
Alle contactberoepen, met uitzondering van de sekswerkers, zijn weer toegestaan. Denk aan kappers, masseurs en rij-instructeurs.
- Zowel dienstverlener als klant dragen een mondkapje.
- Als aanvullende voorwaarde geldt dat personen hebben gereserveerd en dat een gezondheidscheck plaatsvindt.
- Het is bij contactberoepen verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
- Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast zich niet wil registreren is dat geen reden om toegang te weigeren.
- Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek.
- Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan. Bijvoorbeeld voor zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren.
Winkelen op afspraak
Vanaf 3 maart is winkelen op afspraak mogelijk. Winkelen op afspraak betekent dat de klant een afspraak met de winkelier maakt om in de winkel rond te kunnen lopen.
Aanpassingen testbeleid Reizen
NAAT-testen
Vanaf 3 maart worden meer coronatesten toegestaan. Nu is er de PCR-test. Dit is een zogenaamde NAAT-test. Naast de PCR-test, zijn er nog meer NAAT-testen. Per 3 maart zijn alle NAAT-testen toegestaan. Dus ook de testen onder de namen mPOCT, NAAT, of RT PCR, LAMP en TMA. De PCR-test verplichting wordt dan de NAAT-testverplichting.
Negatieve COVID-19-testuitslagen en verklaring verplicht bij vertrek naar Nederland
Per 3 maart geldt dat een sneltest niet meer nodig is als u een negatieve NAAT-test van maximaal 12 uur oud bij het aan boord gaan bij zich heeft.
Voor langdurig positieve reizigers worden per 3 maart een aantal uitzonderingen gemaakt
Sommige mensen blijven na het doormaken van corona positief testen. Ook als alle verschijnselen al weg zijn en iemand niet meer besmettelijk is. Voor deze mensen geldt per 3 maart het volgende:
- Als u corona heeft doorgemaakt en daardoor geen negatieve NAAT-testuitslag kan overleggen, mag u toch reizen als u de volgende documenten kunt tonen:
- Positieve NAAT-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud;
- Positieve NAAT-testuitslag van max 72 uur oud bij aankomst in Nederland;
- Negatieve sneltestuitslag voor vertrek.
- Bij een blijvend positieve uitslag op de sneltest, mag u naar Nederland reizen als u het volgende kunt tonen:
- Positieve NAAT-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud;
- Positieve NAAT-testuitslag testuitslag van max 72 uur oud bij aankomst in Nederland;
- Artsenverklaring dat een reiziger niet meer besmettelijk is van maximaal 72 uur oud bij het aan boord gaan.
Meer uitleg over het virus
Wilt u meer uitleg over het coronavirus? Kijk dan op:
- De persconferentie van 23 februari in eenvoudige taal
- Alle persconferenties in eenvoudige taal
- Corona woordenlijst waarin veelgebruikte woorden worden uitgelegd
- Uitleghulp Steffie legt de moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit
Information in other languages
- Information in English
- Informatie in andere talen (Nederlands, Arabisch, Chinees (traditioneel), Chinees (vereenvoudigd), Engels, Farsi, Frans, Papiaments, Pools, Somalisch, Spaans, Tigrinya, Turks)
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u antwoorden op vragen die inwoners, bedrijven en instellingen aan de gemeente Katwijk stellen. We houden deze lijst actueel en vullen aan waar nodig. Staat uw vraag hier niet bij? Stel uw vraag via het contactformulier voor coronavragen. Of bekijk de veelgestelde vragen in de regio.
Afspraken en openingstijden gemeente
Kan onze bruiloft doorgaan?
Het gemeentehuis blijft als huwelijkslocatie open en geplande huwelijken gaan door.
Om uw veiligheid en de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen vragen wij u een mondkapje te dragen als u in het gemeentehuis en de trouwzaal loopt. Betaalde huwelijken worden in een aangepaste vorm voltrokken in aanwezigheid van maximaal 10 personen. De trouwambtenaar en eventueel de bode tellen hierbij niet mee. 1,5 meter afstand geldt ook in de trouwzaal.
Verzetten of wijzigen van uw huwelijk
Het huwelijk ziet er door de maatregelen heel anders uit. Wil u de datum van uw huwelijk verzetten, annuleren of van locatie wijzigen? Stuur dan een e-mail naar info@katwijk.nl. Vermeld hierin jullie namen, de oorspronkelijke datum van uw huwelijk en het kenmerk van de bevestigingsbrief. Wij nemen de wijziging zo snel mogelijk in behandeling of nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.
Het is op dit moment erg druk. Dit betekent dat wij er iets langer over doen om e-mails te beantwoorden.
Externe locaties
Bespreek de mogelijkheden met de eigenaar of beheerder van uw trouwlocatie en laat u goed informeren. De eigenaar/beheerder kent de mogelijkheden en weet hoeveel gasten hij in zijn locatie kan ontvangen zodat hij aan de richtlijnen van het RIVM voldoet.
Kan ik documenten inzien op het gemeentehuis?
Vanwege de lockdown kunnen stukken zoals bouwtekeningen en beleidsstukken beperkt bekeken worden in het gemeentehuis. Bel naar 071 406 5000 voor de mogelijkheden. Als u een bezoek brengt aan het gemeentehuis, draag dan altijd een mondkapje.
Ik heb een afspraak, gaat deze door?
De maatregelen van de regering betekenen dat we alleen de afspraken aan de balies van burgerzaken bij de gemeente behandelen die niet kunnen wachten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om: spoedzaken, geboorteaangifte en aangifte overlijden. Graag een mondkapje dragen als u een bezoek brengt aan het gemeentehuis. Als uw afspraak niet doorgaat wordt u door ons gebeld.
Bel voor het maken van een spoedafspraak: (071) 406 5000. Heeft u een spoedafspraak, maar last van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan verzoeken wij u vriendelijk om contact op te nemen met een van onze medewerkers via het bovengenoemde nummer.
Is de milieustraat open?
De milieustraat is open maar ook daar geldt: kom alleen als het strikt noodzakelijk is en blijf weg als u last hebt van verkoudheidsklachten, hoesten of koorts.
Wat te doen als mijn rijbewijs, paspoort of ID-kaart verloopt
Op dit moment kunt u alleen een afspraak maken voor een nieuw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart als dat echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat uw document bijna verloopt. Wanneer uw paspoort of identiteitskaart verloopt en u geen ander geldig identiteitsbewijs heeft, belt u met 071 406 5000 voor het maken van een afspraak. Graag een mondkapje dragen als u een bezoek brengt aan het gemeentehuis.
Voor het verlopen van een rijbewijs gelden er vanaf 6 maart nieuwe Europese regels die terugwerken tot en met 1 september 2020.
Voor het ophalen van een van bovenstaande documenten maakt u ook een afspraak via bovenstaand telefoonnummer. Graag een mondkapje dragen als u een bezoek brengt aan het gemeentehuis.
Gaan spreekuren nog door?
Het spreekuur met de burgemeester gaat door en u kunt ook online uw vraag stellen via het contactformulier. Graag een mondkapje dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. Het spreekuur van de wijkregisseurs vervalt.
Het inloopspreekuur van het Budget Informatie Punt vervalt. Inwoners kunnen vragen voor het Budget Informatie Punt mailen naar katwijk@plangroep.nl of bellen naar (071) 406 5141.
Hoe neem ik contact op met het Wijkteam?
Bel op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur naar tel. (071) 406 50 00 of stuur een e-mail naar wijkteam@katwijk.nl. Of geef uw hulpvraag met het formulier aan ons door.
Markten en recreatie
Is het strand/Panbos open?
U kunt het strand en Panbos nog steeds bezoeken. Als we zien dat het druk is, kan de burgemeester besluiten Panbos, het strand of de toegangswegen daar naartoe af te sluiten.
Gaan de weekmarkten door?
Ja, de weekmarkten gaan door:
- dinsdag op het Hoftuinplein in Rijnsburg
- donderdag in de Princestraat in Katwijk aan Zee
- vrijdag op het marktplein in Katwijk aan Zee
Denk eraan om altijd 1,5 meter afstand te houden ook bij het bezoeken van de markt.
Is de camping of jachthaven open?
U kunt overnachten op recreatieparken, campings, jachthavens, tijdelijke kamerverhuur, B&B's en de strandhuisjes. Ook kunt u gebruik maken van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.
Zijn sporthallen, sportparken en zwembaden open?
- Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten.
- Kinderen t/m 17 jaar en jongeren van 18 t/m 26 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
- Toeschouwers bij sportactiviteiten zijn niet toegestaan. Dit geldt ook voor sportactiviteiten van kinderen tot 18 jaar. Begeleiding is hiervan uitgezonderd.
- De sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
- Topsporters in topcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.
- Zwembaden zijn gesloten.
Meer informatie over sporten leest u op Veelgestelde vragen over het coronavirus en sport van de Rijksoverheid. Of kijk op de websites van de sportclubs en het zwembad.
Overige vragen
Waar moet ik een mondkapje dragen?
Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Bijvoorbeeld in een winkel, het gemeentehuis of op het station. Ook met een mondkapje op houdt u 1,5 meter afstand tot anderen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl/mondkapjes.
Wie moeten er een mondkapje dragen?
Iedereen van 13 jaar en ouder moet een mondkapje dragen in een publieke binnenruimte. Uitgezonderd hiervan zijn mensen met een beperking of chronische ziekte die niet in staat zijn een mondkapje te dragen, op te zetten of ernstig in de war raken van het dragen van een mondkapje. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl/mondkapjes.
Hoeveel mensen mag ik thuis op bezoek ontvangen?
Voor bezoek thuis geldt het dringende advies van maximaal 1 bezoeker per dag. Dit geldt niet voor kinderen t/m 12 jaar. Vraag vooraf of uw bezoek klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden.
Wat geldt voor groepen, samenkomsten en kerkdiensten?
De regels voor binnen en buiten zijn:
- In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt een maximum aantal van 30 personen, niet behorend tot hetzelfde gezelschap. Het maximum van 30 personen is inclusief kinderen.
- Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen als ze uit verschillende huishoudens komen. Voor het aantal personen uit eenzelfde huishouden geldt geen maximum.
- Personen uit eenzelfde huishouden kent geen maximaal aantal.
- Op het maximum aantal personen in een gezelschap van 2 personen, of het maximum aantal personen dat samenkomt in een binnenruimte gelden een aantal uitzonderingen, waaronder bijvoorbeeld uitvaartplechtigheden en huwelijksvoltrekkingen.
- Thuis blijft het dringende advies om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal 1 bezoeker per dag - kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd, of bezoek klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.
- De minister van Justitie & Veiligheid en religieuze organisaties hebben afgesproken:
- In de kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis zijn zoveel mogelijk maximaal 30 personen aanwezig. Dit is exclusief betrokkenen bij de dienst.
- Diensten zijn zoveel mogelijk digitaal.
Kan ik nog met de Regiotaxi?
U kunt gewoon van de Regiotaxi gebruik maken, maar ook de Regiotaxi heeft te maken met de Coronamaatregelen. Kijk daarom wel even op de website als u met de Regiotaxi wil reizen. U draagt een mondkapje tijdens de rit.
Waar vind ik tips om een hulp-initiatief in coronatijd te starten?
Wat mooi dat u en uw vereniging anderen willen helpen. U kunt het beste contact op nemen met het Welzijnskwartier via info@welzijnskwartier.nl. Zij willen u hiermee graag ondersteunen.
Mijn inkomen is (gedeeltelijk) weggevallen door corona
Hebt u of vreest u geldzorgen door de coronacrisis? Kijk dan vandaag nog hoe en waar u grip op uw geld kunt krijgen of houden. Het Budget Informatie Punt (BIP) en Grip op de Knip kunnen u hierbij helpen.
Ik heb geen geld meer voor boodschappen. Wat kan ik doen?
Zijn uw uitgaven veel hoger dan uw inkomsten? En hebt u zorgen rondom het kunnen kopen van boodschappen? Meld u dan aan bij de voedselbank.
Ik heb te maken met huiselijk geweld. Wat moet ik doen?
Heeft u te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling? Of vermoedt u dat dit in uw buurt speelt? Bel "Veilig Thuis", tel. 0800 - 2000. Of bezoek de website www.veiligthuis.nl.
Wat kan ik doen met mijn starterslening tijdens de coronacrisis?
Heb jij door de coronacrisis minder inkomen en kun je daardoor je starterslening niet meer betalen? SVn heeft het mogelijk gemaakt om een betaalpauze van 3 maanden voor deze lening in te lassen. Meer weten? SVn heeft de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Waar kan ik meer informatie vinden over het coronavirus?
Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid. Ook leest u hier wat de klachten zijn die gepaard gaan met een besmetting van het virus en wat u moet doen als u denkt dat u of iemand anders in uw omgeving besmet is.
Waar vind ik meer informatie over hulp bij angst of stress?
Op de website van de GGD is een pagina gemaakt waar alle telefoonnummers en websites op een rijtje zijn gezet die u hierbij kunnen helpen.
In verband met coronamaatregelen en verbouwing:
Op dit moment kunt u alleen voor spoedzaken en aangifte van geboorte of overlijden een afspraak maken via telefoonnummer 071 406 50 00. Houd hierbij rekening met drukte.
- Bekijk de informatie over parkeervergunningen aanvragen of wijzigen
- U kunt producten als milieupassen, uittreksels en verhuizingen direct online aanvragen of regelen
- Maak gebruik van de tijdelijke ingang ter hoogte van de Willem de Zwijgerlaan nummer 1, u bereikt de ingang via een houten loopbrug.