Logo gemeente Katwijk

Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. Het aanvragen én ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Verloopt uw rijbewijs binnenkort, vraag dan op tijd een nieuwe aan, zeker als u naar het buitenland gaat.

Wilt u een rijbewijs aanvragen?
Maak een afspraak!

Nu een afspraak maken

Wat neemt u mee?

Bij de aanvraag/verlenging:

  • 1 recente, goed gelijkende pasfoto
  • Bij verlenging uw oude rijbewijs (bent u deze kwijt, neem dan een identiteitsbewijs of paspoort mee)

Jonger dan 18?

  • Zorg dat je op tijd je begeleiderspas aanvraagt. Het rijbewijs kan niet worden aangevraagd als er nog geen begeleiderspas is geregistreerd. Je hoeft je begeleiderspas niet mee te nemen bij de aanvraag van je rijbewijs.

Medische keuring en Gezondheidsverklaring

Voor uw eerste rijbewijs, behalve voor een bromfiets, heeft u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Het CBR registreert deze verklaring. De verklaring is 1 jaar geldig. Ook als u uw rijbewijs verlengt kan het zijn dat u opnieuw medisch moet worden gekeurd.

U heeft een medische keuring nodig als u:

  • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt.
  • Een medische beperking heeft.
  • Een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt.

Voor de keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U kunt deze kopen aan de balie. Dit kan bij de snelbalie dus u hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Heeft u een DigiD-inlogcode? Dan kunt u de verklaring ook aanvragen via Mijn CBR.  

Verlies of diefstal

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan kunt u aangifte van vermissing doen bij de gemeente. U kunt dan direct een nieuw rijbewijs aanvragen als u alle benodigde spullen bij u heeft. Is uw rijbewijs vermist door een misdrijf (inbraak, overval of zakkenrollerij) dan is het verstandig om dit bij de politie aan te geven. 

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs sneller dan de standaard 5 werkdagen nodig heeft, dan kunt u de aanvraag doen via de spoedprocedure. Als u vóór 13.30uur uw aanvraag doet, kunt u de eerstvolgende werkdag vanaf 09.30 uur uw nieuwe rijbewijs ophalen.

Let op: voor een spoedaanvraag moet u naast de kosten voor het rijbewijs ook een extra toeslag betalen. Maak voor het aanvragen van een rijbewijs (dus ook voor spoedaanvragen) altijd een afspraak.

Afhalen

Haal uw nieuwe document binnen 3 maanden na de aanvraag op. De gemeente is verplicht om de documenten daarna te vernietigen. Kom voor het afhalen zelf naar de gemeente, dit kan niet door een ander gedaan worden. Afhalen kan zonder afspraak binnen de gewone openingsuren.

Kosten rijbewijs

Aanvraag/vernieuwen rijbewijs € 39,45
Omzetten buitenlands rijbewijs€ 39,45
Gezondheidsverklaring€ 34,80
Toeslag spoedaanvraag rijbewijs € 34,10
Toeslag na vermissing/diefstal rijbewijs € 18,00

Omzetten buitenlands rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en wilt u dat inwisselen voor een Nederlands rijbewijs, maak dan een afspraak bij de gemeente.