Logo gemeente Katwijk

Briefadres aanvragen

Als u geen woonadres heeft, kunt u bij de gemeente een verzoek doen tot inschrijving op een briefadres. Onder woonadres wordt verstaan: het adres waar u woont of als u op meer dan één adres woont, het adres waar u het komende half jaar het meest overnacht. U kunt niet worden ingeschreven op een postbusnummer of op het adres van een bedrijf. De hoofdbewoner van het adres moet schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat u uw post ontvangt.

Op de bevestiging staat voor hoe lang het briefadres wordt afgegeven. De gemeente onderzoekt na deze periode of u nog in aanmerking komt voor een briefadres.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het aanvragen van briefadres zijn streng. U komt alleen in aanmerking als u:

 • In een zorginstelling woont.
 • In een blijf-van-mijn-lijfhuis verblijft.
 • In de gevangenis zit.
 • U zeevarend bent (korter dan 2 jaar in het buitenland op een schip dat de thuishaven in Nederland heeft).
 • Korter dan 8 maanden in het buitenland verblijft.

Bij de aanvraag moet u een bewijs hiervan kunnen overleggen.

Onderzoek door gemeente

De gemeente onderzoekt of u echt geen woonadres hebt. Soms moet u aanvullende informatie geven. Als u aan alle voorwaarden voldoet, wordt u ingeschreven op het briefadres voor een termijn die u vindt op uw bevestiging. Na de afgesproken periode bekijkt de gemeente opnieuw of u nog in aanmerking komt voor een briefadres.

Aanvragen

U vraagt een briefadres op 2 manieren aan.

 1. Per post; vul onderstaand formulier in en stuur dit naar de gemeente. Voeg een kopie van uw legitimatiebewijs én een kopie van het legitimatiebewijs van de hoofdbewoner toe.
  Briefadres aanvragen (pdf, 21 kB)
  Postadres gemeente

 2. Persoonlijk aan de balie (samen met de hoofdbewoner van het adres zodat hij/zij toestemming kan geven). Maak hiervoor een afspraak:
  • telefoon: (071) 406 50 00.

Dien uw aanvraag voor een briefadres in bij de gemeente waar het briefadres zich bevindt.

Geen briefadres bij verblijf buitenland

Vertrekt u voor langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan krijgt u geen briefadres. U moet zich dan laten uitschrijven bij de gemeente.