Logo gemeente Katwijk

Trouwambtenaar Wim van Duijn

“Trouwen is een belangrijke markering in het leven. Je neemt afscheid van je voorgaande leven in het ouderlijk gezin en huis. Maar je start ook een nieuw leven, een huwelijksleven, samen met je grote liefde. Een belangrijke tijd wordt afgesloten en een nieuwe, spannende, maar soms ook moeilijke, verrassende, heerlijke periode mag je samen beginnen," zegt Wim van Duijn.

"Als trouwambtenaar beschouw ik het altijd weer als een voorrecht om daar een klein, maar wel belangrijk aandeel in te mogen leveren”.

Dikke vette knipoog

Wim van Duijn maakte destijds in 2002 als wethouder van de gemeente Katwijk graag gebruik van de mogelijkheid om als collegelid beëdigd te worden als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. “Sindsdien heb ik vooral het huwelijk van bekenden mogen voltrekken. 'Mijn' eerste huwelijk dat was van m’n zwager en schoonzus. Met allemaal bekenden in de zaal was dat best spannend. Maar het grote voordeel is dat je heel goed de persoonlijke omstandigheden kent en dus ook een paar opmerkingen  met een dikke, vette knipoog kan maken”. 

Wim houdt wel van een ontspannen verhaal met af en toe een grapje. “Ik probeer het huwelijkspaar aan het begin meteen op hun gemak te stellen. Ze moeten immers wel kunnen genieten van deze ‘dag van je leven’!”.

Bezinnende woorden

Maar het huwelijk is ook een serieuze aangelegenheid, vindt Wim. “Met elkaar een huwelijksverbond aangaan, doe je niet zomaar. Daar passen ook wel een aantal bezinnende woorden bij, passend bij de achtergrond van het paar”.

In het dagelijkse leven is Wim arts in een verpleeghuis en ook nog gemeenteraadslid in Katwijk. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Schuilplaats en schrijft regelmatig artikelen in de GezinsGids. “Ik ben nog in de arbeidzame fase in mijn leven, dus ik kan niet heel frequent huwelijken sluiten, vooral ook omdat ik veel tijd besteed aan de voorbereiding ervan."

Speciale wensen?

Zo vindt hij het heel belangrijk om het stel van te voren te spreken, bij voorkeur in hun eigen omgeving. "Hoewel ik ze meestal wel ken, hoor je tijdens zo’n gesprek vaak net nog leuke, grappige details of hele aardige bijzonderheden, die ik dan weer kan verweven in mijn toespraak”. Bij zo’n bezoek bespreekt Wim ook hoe het paar de huwelijksvoltrekking wil. “Willen ze ringen wisselen, of doen ze dat liever in de kerk? En willen ze ook iets van een persoonlijke trouwbelofte uitspreken bij het aanschuiven van de ring? Of is er misschien nog een andere, persoonlijke wens?”.