Logo gemeente Katwijk

Trouwambtenaar Miep van der Woude

Voor Miep van der Woude is een bruiloft een feest. Natuurlijk voor het bruidspaar, maar ook voor haar zelf: "Ik vind het een feest om bruidsparen in de echt te verbinden. Ik voel me een soort eregast en ik ben blij dat ik aan de feestelijke dag mag bijdragen."

Stijlvol

Ze vindt dat het feest stijl moet hebben. Stijlvol zoals een officiële gelegenheid moet zijn: "Ik houd niet van ouwe-jongens-krentenbrood. Ik kies woorden die niveau hebben, die bij een stijlvolle gebeurtenis passen."

Toch schroomt ze niet om grapjes uit te halen, als het zo uitkomt. Maar ook die vallen in de categorie 'stijlvol'.

Belangrijke rollen

Naast het jawoord vindt Miep het tekenen van de trouwakte een heel belangrijke gebeurtenis: "De aanwezige bode leest de akte voor en speelt dus een belangrijke rol. Ook de getuigen vind ik belangrijk. Zij zijn immers getuige van een bijzondere gebeurtenis, dus ik geef hen extra glans. En aan de familie besteed ik ook altijd even een momentje. Ik vestig er de aandacht op dat de ouders morgenochtend ineens met z’n tweeën aan de ontbijttafel kunnen zitten, bij wijze van spreken. Dat is toch iets om bij stil te staan."

Opbouwende kritiek

Miep bezoekt het bruidspaar van te voren. "Veel stellen vinden het heerlijk om mij hun huis te laten zien. En ik geniet er ook van. Als ik mijn toespraak daarna aan het maken ben, vraag ik me altijd als eerste af: 'wat was het dat mij zo blij maakte bij dit stel, wat was er leuk en bijzonder?' Ik probeer een persoonlijk verhaal te maken. En als daarbij eens wat 'verbeterpuntjes' aan de orde komen, probeer ik die om te zetten in iets positiefs, want tenslotte moet er ook nog iets zijn om aan te werken toch?"

Mooiere wereld

Miep van der Woude was tot een paar jaar geleden pastor in twee verpleeghuizen. Ze leidt een actief leven met een aantal bestuursfuncties en lidmaatschappen van verenigingen. Daarnaast wordt ze vaak gevraagd om lezingen te geven over uiteenlopende onderwerpen, maar wel altijd over zaken die 'het hart raken'.

Ze is een echt ‘mensen-mens’ en geniet ervan om onder de mensen te zijn. Als dat dan gebeurt bij hoogtepunten in hun leven, kan de dag voor haar niet meer stuk: "Ik denk bij iedere bruiloft: 'Ik hoop dat de wereld er een stukje mooier op is geworden, omdat dit stel elkaar heeft gevonden'."