Logo gemeente Katwijk

Trouwambtenaar Kier Brul

"Ik heb een studie gemaakt naar hoe mensen de woorden ja en nee gebruiken. Die woorden leer je als kind al heel vroeg en mensen zijn ook een beetje lui bij het gebruik van die woorden. Ze knikken gewoon, of schudden hun hoofd. Het is een automatisme geworden. Maar het ja op een bruiloft moet ergens anders vandaan komen. Dat probeer ik altijd voor elkaar te krijgen."

Kier Brul was raadslid en wethouder van Rijnsburg, zat in het schoolbestuur en in het bestuur van de AVRO. En tussen neus en lippen door meldt hij dat hij van beroep directeur logistiek was.

Heerlijk spontaan

Zijn huwelijksceremonies zijn ernstig, maar wel met een beetje 'luim'. Hij maakt wel eens grapjes over de oude wet en het verschil met de nieuwe . "Ik probeer altijd een beetje uitdagend te zijn en ik houd van interactiviteit. Als er kinderen zijn vraag ik ouders altijd of ze die willen laten lopen. Ik vind het geen enkel probleem om ze bij me te halen. De kunst is wel om het niet ten koste te laten gaan van de aandacht voor het bruidspaar. Maar ik houd van heerlijk spontaan en speel in op wat er in de zaal gebeurt. Ik heb mijn verhaal op papier maar gebruik dat eigenlijk zelden." Kier leest wel altijd 1 gedicht voor. Hij neemt er een aantal mee, van bijvoorbeeld Toon Hermans, Guido Gezelle of Nel Benschop. 

Inspiratie

Kier gaat van te voren altijd naar het bruidspaar toe, liefst in hun toekomstige woning. Hij laat zich inspireren door hun verhaal bijvoorbeeld over hoe ze elkaar hebben ontdekt. ‘Ik vraag hoe ze hun opvoeding denken mee te nemen bij de opvoeding van hun eigen kind, gesteld dat die er komen. Daar krijg ik altijd leuke reacties op.’ Ook vraagt hij vraagt naar de verwachtingen van het bruidspaar. ‘Ze komen bij mij niet voor verrassingen te staan.’