Logo gemeente Katwijk

Trouwambtenaar Jaap de Mooij

"Grappen zijn leuk, maar de huwelijksceremonie mag ook wat gewicht hebben. Een huwelijk aangaan is niet niks: je gaat een verplichting aan naar elkaar, je bent een paar en dat heeft consequenties."

Zo ziet ex-wethouder van Rijnsburg Jaap de Mooij de huwelijksvoltrekking als uitvoerder van de wet, als officieel figuur.

Interesse

Belangrijker is eigenlijk dat Jaap houdt van mensen. Hij is geïnteresseerd in hoe de mensen in elkaar zitten, wat ze in elkaar zien. Hij wil weten wat ze bijzonder vinden van de ander, maar ook wat ze vinden dat de ander moet veranderen.

Dagelijks leven

"Ik help mensen", antwoordt hij op de vraag wat hij doet in het dagelijks leven. "Ik doe veel met jeugdwerk, ik organiseer kinderkampen in Leusden en in de Oekraïne. De meeste mensen die ik getrouwd heb, zijn wel eens mee geweest met zo’n kamp. Ik doe het al 42 jaar." En tussen de bedrijven door is hij nog financieel adviseur en regelt hij humanitaire transporten.

Ontspannen

Het huwelijk moet vooral ontspannen zijn. "Het bruidspaar moet zich op z’n gemak voelen op hun grote dag. Ik probeer vooral natuurlijk te zijn. Ze moeten het gevoel hebben dat ze in een warm nest komen. Ik mag geen vreemde voor hen zijn, dus het gesprek van te voren is heel belangrijk. Dan heb ik wel een aantal standaard vragen, maar ik probeer interactief te weten te komen wat hen bezighoudt en hoe ze in elkaar zitten." Hij gaat altijd naar de mensen toe. "Ik wil graag de lucht inademen die zij ook inademen."

Prachtmoment

De ceremonie mag niet al te lang duren, vindt Jaap. ‘20 tot 25 minuten is lang zat. Dus ik maak geen speech van 7 kantjes. Het mooiste moment van het huwelijk vindt hij het ja-woord. "De blik van de een als de ander ja moet zeggen. Een prachtmoment!"