Logo gemeente Katwijk

Trouwambtenaar Gerard Bol

Jullie staan op het punt om in deze gemeente met elkaar te trouwen. Dat brengt natuurlijk veel geregel met zich mee. Gelukkig kan een ceremoniemeester veel werk uit jullie handen nemen. Maar voor één van de mooiste momenten van het leven moeten jullie zelf een beslissing nemen. Wie wordt jullie buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand die dag?

‘Ik wist niet dat je ook zo kon lachen bij een huwelijkssluiting’, is een reactie die Gerard Bol geregeld na afloop krijgt van aanwezigen en bruidsparen. Het is zijn betrokkenheid waarmee de ernst en humor een unieke plek krijgen in dit voor jullie unieke uur. "Ik ben er voor jullie, als jullie dat willen!" Gerard denkt graag met jullie mee om jullie huwelijk op een zeer persoonlijke manier te voltrekken. "Het is jullie dag van je leven en op mijn eigen wijze kan ik daar een mooie bijdrage aan leveren."

Passie

Met ingang van 2012 heeft Gerard het basisonderwijs verlaten om zijn passie voor het spreken in het openbaar in de breedste zin des woords in te gaan vullen: "Daar maakt deze schitterende baan als trouwambtenaar een belangrijk deel van uit. Natuurlijk sprak ik in het basisonderwijs als directeur ook veel voor groepen - vaak anders dan anderen; met een knipoog en humor, maar ook met een serieuze inslag." Gerards lijfspreuk is dan ook al vele jaren: ‘Lachen is de kortste afstand tussen mensen’, ooit uitgesproken door J.F. Kennedy.

Jullie verhaal staat centraal

Gerard wil een steentje bijdragen aan ‘de dag van uw leven’. "Daarom ga ik vooraf bij u langs en neem alle tijd voor een gesprek. Ik wil zo veel mogelijk horen om te benutten in mijn toespraak. Het samenzijn moet alle aanwezigen een goed inzicht geven in uw leven als bruidspaar en uw persoonlijke wensen voor de ceremonie. Daar neem ik ruim de tijd voor om zoveel mogelijk te weten te komen om hiermee de huwelijksplechtigheid uniek en op maat te maken. Jullie kunnen dan ook al jullie wensen en ideeën met mij delen en samen kunnen we bepalen wat wel en geen plek krijgt in de huwelijksplechtigheid. Zo is er bij mij altijd aandacht voor de aanwezige kinderen, maar ook voor hen die er helaas niet bij kunnen zijn en door jullie zo gemist worden. Dat gemis kan op vele manieren kenbaar en ook zichtbaar worden gemaakt."

Onvergetelijk

Het werk als trouwambtenaar is voor Gerard heel bijzonder en dierbaar: "Ook omdat ik me zelf niks meer kan herinneren van mijn huwelijk wil ik toekomstige bruidsparen die mij als trouwambtenaar kiezen een onvergetelijke dag bezorgen."

Gerard ziet huwelijken sluiten als topsport: "Je moet op het juiste moment pieken; je kunt het maar één keer doen."

Het gaat om het persoonlijk karakter en de intimiteit van de huwelijksceremonie: "Het bruidspaar staat centraal, maar de interactie met de andere aanwezigen zal groot zijn en anders dan bij anderen."

Schone taak

"In de huwelijksceremonie kunnen er altijd onverwachte momenten optreden, zeker door de interactie met de aanwezigen. Met mijn improvisatievermogen kan ik snel inspelen op wat er gebeurt, maar u moet toch beiden zelf ‘ja’ zeggen. En u hoeft maar twee keer ‘ja’ te zeggen… tegen elkaar en tegen mij als B.A.B.S. Met het uitspreken van dat hele simpele en korte woordje ligt er voor u daarna de schone taak om dat te delen wat het kostbaarste is in een mensenleven… ‘tijd voor elkaar’. Ik ben er klaar voor, u ook?"