Logo gemeente Katwijk

Trouwambtenaar Anke Minnee

"Mijn huwelijken moeten flitsend zijn aan het begin en aan het eind. Ik deel mijn toespraak altijd in tweeën. Eerst het welkomstwoord, dan de trouwceremonie, dan het jawoord en de ringen, en daarna een krachtige toespraak van maximaal 10 minuten."

Geweldig

Anke Minnee doet het werk al sinds 1991 en ze vindt het geweldig. Ze is lerares Frans, geeft les aan volwassenen bij K&O en Katrijn. Ze is dus gewend om met mensen om te gaan. "Al die verschillende mensen vind ik leuk. Ik kom altijd weer vrolijk thuis als ik weer zo’n lief, leuk en optimistisch stel heb gezien."

Inschatten

Ongeveer 1 week van tevoren gaat Anke langs bij het aanstaande bruidspaar. "Bij mensen thuis zie je meer, bijvoorbeeld een dierbaar schilderij of een bijzondere verzameling. Ik vraag ze altijd waarom ze gaan trouwen en wat ze denken dat er gaat veranderen. Maar ook wil ik graag weten wat hun hobby’s zijn en hoe ze elkaar hebben leren kennen." Na zoveel bruiloften heeft ze aardig leren inschatten wat ze kan doen. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van een grap en het is de kunst om dat aan te voelen.

Ceremoniemeester

Maar bovenal gaat het om het bruidspaar, het is hún dag. Zij bepalen wat er gebeurt, of ze de hond mee willen nemen, of er een doventolk moet komen, of opa een speech houdt. "Ik ben ceremoniemeester en leidt het gebeuren in goede banen, speel in op de kinderen door ze iets te laten zeggen. Bij binnenkomst wil ik meteen iets leuks doen om het ijs te breken."

Traan en lach

Spreuken zijn leuk om te gebruiken. Anke struint alles af, van Toon Hermans tot Aristoteles. Daarnaast houdt ze van gedichtjes of woordspelletjes, soms in het Frans als er een leerling van haar trouwt. "Ik houd van een losse en ontspannen stijl, zodat mensen op hun gemak zijn. Met humor en toch ook serieus. Als ik een traan en een lach heb gezien bij een huwelijk, dan heb ik het goed gedaan."