Logo gemeente Katwijk

Trouwen en geregistreerd partnerschap aangaan

Voordat u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, moet u een aantal zaken (wettelijk) regelen. U legt eerst een verklaring voorgenomen huwelijk of partnerschap af. Deze verklaring regelt u met de burgerlijke stand van de plaats waar u gaat trouwen. U kunt maximaal 1 jaar tot minimaal 2 weken voor de geplande huwelijksdatum deze verklaring afleggen.

Trouwt u of gaat u een geregistreerd partnerschap aan in Katwijk? Dan kunt u deze verklaring op 2 manieren afleggen:

  1. persoonlijk
  2. schriftelijk

Vastleggen datum

Neem voor het vastleggen van een datum van uw voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap en de genoemde verklaring telefonisch contact op met team Burgerlijke Stand. Samen met hen bespreekt u welke voorwaarden er voor u van toepassing zijn.

  • (071) 406 50 00

Wanneer kunt u trouwen?

U kunt trouwen van maandag tot en met zaterdag (niet op zondag).

Gratis trouwen/partnerschap registreren

Op maandagochtend kunt u om 08.30 en 09.00 uur gratis trouwen of uw partnerschap registreren. De ceremonie is in een geschikte ruimte van het gemeentehuis. De voltrekking is zonder toespraak en alleen uw getuigen mogen erbij zijn. Voor de ceremonie hoeft u niet te betalen. De kosten die horen bij het melden van een voorgenomen huwelijk betaalt u wel. Als u een trouwboekje wilt, betaalt u daar ook voor.

Trouwen/partnerschap registreren tegen een lager tarief

Op maandagochtend kunt u om 09.30 en 10.00 uur trouwen of uw partnerschap registreren voor een laag tarief. Deze ceremonie is in de trouwzaal met maximaal 20 gasten. Op dinsdag- en woensdagochtend (om 11.00 uur) kunt u kiezen voor een korte ceremonie. Ook deze ceremonie is in de trouwzaal van het gemeentehuis. U betaalt minder voor deze plechtigheid.

Tarieven

De tarieven van trouwen en geregistreerd partnerschap kunt u hieronder vinden:

Locaties

U kunt trouwen in 1 van de 3 (voormalig) gemeentehuizen binnen de gemeente, maar ook op een aantal andere bijzondere locaties. U kunt ook op andere locaties in de gemeente trouwen, bijvoorbeeld in een strandpaviljoen. 

Trouwambtenaren

U en uw partner kunnen zelf kiezen welke trouwambtenaar uw huwelijk sluit, behalve bij:

  • een gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap
  • het huwelijk van 09.30 en 10.00 uur (maandagochtend)

Geef uw keuze uiterlijk 6 weken voor uw trouwdatum door om er zeker van te zijn dat hij/zij die datum beschikbaar is.

Uiterlijk 1 week voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bespreekt u de ceremonie met uw trouwambtenaar zodat uw dag verloopt zoals u dat wilt.

Trouwen in het buitenland

Bent u in het buitenland getrouwd? Registreer uw huwelijk dan wel achteraf in Nederland. Doe dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De huwelijksakte is in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Anders moet u het document laten vertalen door een be√ędigd vertaler.
  • De huwelijksakte is gelegaliseerd of is voorzien van een apostillestempel.
  • Heeft u of uw partner (of beide) niet de Nederlandse nationaliteit en geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Dan moet u een 'Verklaring geen schijnhuwelijk' afleggen aan de balie van het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak.