Logo gemeente Katwijk

Trouwen en geregistreerd partnerschap aangaan

Voordat u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, moet u een aantal zaken (wettelijk) regelen. U legt eerst een verklaring voorgenomen huwelijk of partnerschap af. Deze verklaring regelt u met de burgerlijke stand van de plaats waar u gaat trouwen. U kunt maximaal 1 jaar tot minimaal 2 weken voor de geplande huwelijksdatum deze verklaring afleggen.

Trouwt u of gaat u een geregistreerd partnerschap aan in Katwijk? Dan kunt u deze verklaring op 2 manieren afleggen:

  1. persoonlijk
  2. schriftelijk

Vastleggen datum

Neem voor het vastleggen van een datum van uw voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap en de genoemde verklaring telefonisch contact op met team Burgerlijke Stand. Samen met hen bespreekt u welke voorwaarden er voor u van toepassing zijn.

  • (071) 406 50 00

Wanneer kunt u trouwen?

U kunt trouwen van maandag tot en met zaterdag (niet op zondag).

Op maandagochtend om 09.00 en 09.30 uur kunt u gratis trouwen. Op dinsdag- en woensdagochtend (om 11.00 uur) kunt u kiezen voor een korte ceremonie. Ook deze ceremonie vindt plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis. U betaalt minder voor deze plechtigheid.

Gratis trouwen

Op maandagochtend om 09.00 en 09.30 uur kunt u gratis trouwen. De huwelijkssluiting vindt plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis. De voltrekking is stijlvol maar sober, zonder toespraak. Voor de trouwzaal hoeft u niet te betalen, de kosten die bij de ondertrouw horen wel. Ook aan een eventueel trouwboekje zijn kosten verbonden.

Tarieven

De tarieven van trouwen en geregistreerd partnerschap kunt u hieronder vinden:

Locaties

U kunt trouwen in 1 van de 3 (voormalig) gemeentehuizen binnen de gemeente, maar ook op een aantal andere bijzondere locaties. U kunt ook op andere locaties in de gemeente trouwen, bijvoorbeeld in een strandpaviljoen. 

Trouwambtenaren

U en uw partner kunnen zelf kiezen welke trouwambtenaar uw huwelijk sluit. Bij een gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap is dit niet mogelijk.

Geef uw keuze uiterlijk 6 weken voor uw trouwdatum door om er zeker van te zijn dat hij/zij die datum beschikbaar is.

Uiterlijk 1 week voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bespreekt u de ceremonie met uw trouwambtenaar zodat uw dag verloopt zoals u dat wilt.

Trouwen in het buitenland

Bent u in het buitenland getrouwd? Registreer uw huwelijk dan wel achteraf in Nederland. Doe dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De huwelijksakte is in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Anders moet u het document laten vertalen door een be√ędigd vertaler.
  • De huwelijksakte is gelegaliseerd of is voorzien van een apostillestempel.
  • Heeft u of uw partner (of beide) niet de Nederlandse nationaliteit en geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Dan moet u een 'Verklaring geen schijnhuwelijk' afleggen aan de balie van het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak.