Logo gemeente Katwijk

Wandelen en fietsen

In de gemeente Katwijk zijn volop mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Een actieve manier om Katwijk eens van een andere kant te leren kennen.

Katwijk heeft meerdere (culturele) wandel en -fietsroutes voor u uitgezet.

Wandelroutes

Kust- en zeewandeling

De Kustvereniging Leiden heeft een kust- & zeewandeling van 12 kilometer in Katwijk uitgezet.

Cultuurhistorische routes

4 cultuurhistorische wandelroutes door de dorpskernen Rijnsburg, Valkenburg, Katwijk aan den Rijn en Katwijk aan Zee, samengebracht in een kleurrijke doos: de Cultuurbox. In de box zitten niet alleen 4 prachtig geïllustreerde boekjes maar ook een cd met 16 unieke audioverhalen, die u tijdens de wandelingen kunt beluisteren. 

Hebt u zich ooit weleens afgevraagd wat nachtwaker Pauwel Pieterz in Katwijk aan den Rijn met zwarte katten had? Of wat de werkelijke reden was voor het afbranden van de abdij van Rijnsburg? Hoe het Valkenburg verging in de meidagen van 1940? En waar al die oude mannen op de Katwijkse boulevard eigenlijk over praten?

Het antwoord op al deze vragen vindt u in de Cultuurbox. De box is voor
€ 24,95 verkrijgbaar bij de Katwijkse boekhandels en musea.

Wandelnetwerk Bollenstreek

U kunt de Bollenstreek ontdekken via in totaal 100 kilometer wandelroute. Het netwerk voert deels over onverharde paden, langs kleurige bollenvelden en groene weilanden.

Beeldenroute aan zee

Op en in de omgeving van de Katwijkse Boulevard kunt u genieten van Beelden aan zee. Is er een betere plek om beelden van bekende kunstenaars te tonen?

De gids met beschrijvingen van de beelden en de route kunt u gratis ophalen in het gemeentehuis in Katwijk, in de hoofdbibliotheek aan de Schelpendam en op de campings Noord- en Zuidduinen.

Katwijkse wandelmarathon en de Strand6daagse

Een jaarlijks terugkerend evenement is de Katwijkse wandelmarathon. De zogenaamde Kippen- en Kuikenloop zijn sponsorlopen ten bate van KWF Kankerbestrijding en Stichting Kika. Deelnemers laten zich laten sponsoren door collega's, familie, vrienden en bekenden met als doel een zo hoog mogelijke opbrengst.

Daarnaast doet ook de Strand6daagse ieder jaar Katwijk aan. De tocht begint in Hoek van Holland en eindigt in Den Helder.

Doe-het-zelf-rondleiding Kustwerk Katwijk

Maak een wandeling door de duinen en het strand voor de boulevard van Katwijk. De plek waar tussen oktober 2013 en april 2015 aan het project Kustwerk Katwijk werd gewerkt. Gebruik tijdens de wandeling de doe-het-zelf-rondleiding van Kustwerk Katwijk. Deze kunt u hieronder downloaden:

Op de website van Kustwerk Katwijk kunt u ook een Engelse of Duitse versie van deze rondleiding downloaden:

Fietsroutes

Duin- en polderroute

De Kustvereniging Leiden heeft een 32 kilometer lange fietsroute gemaakt die u langs De Vuurbaak, Lentevreugd, Berkheide, Valkenburgse meer, Leiden, Rijnsburg, Katwijk en Wassenaar voert.

Monumentenfietsroute

Op de fiets langs 20 monumenten. Bekijk de Andreaskerk, de Vuurbaak en de Visserijschool. Of het Spinozahuis in Rijnsburg en het gerenoveerde Castellumplein met de kerktoren in Valkenburg.

De route is zo'n 25 kilometer lang en duurt ongeveer 3 en half uur. U start en eindigt bij het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan.

De fietsroute kunt u hier downloaden.

Cultuurhistorische fietsroute

Fiets de cultuurhistorische route door de duinen van Den Haag, Wassenaar en Katwijk. Totale afstand: 40,3 km. Deze route is ook in delen te fietsen:

  • vanuit Den Haag (ronde van 10,3 km)
  • vanuit Wassenaar (ronde van 14 km)
  • vanuit Katwijk (ronde van 16,1 km)

Het fietsknooppuntennetwerk Holland Rijnland

Het fietsknooppuntennetwerk in de regio Holland Rijnland telt zo’n 660 kilometer fietsroutes, bewegwijzerd met 2300 routebordjes en 220 informatiepanelen. Met behulp van de knooppuntennummers kunt u eenvoudig uw eigen route uitstippelen. Over kronkelwegen met knotwilgen en rietgedekte boerderijen, langs polderlandschappen met molens en plassen, door duinen en bollenvelden of dwars door de historische binnensteden. Het is mooi fietsen in de knooppuntenregio’s ‘Groene Hart’ en ‘Duin- en Bollenstreek’.

Wilt u meer weten over het fietsknooppuntennetwerk, hoe het werkt en de routes? Kijk dan op:

U kunt ook de app Fietsknoop downloaden op uw smartphone of tablet.

Zelf een route plannen

Wilt u zelf een route plannen door de duinen of langs het strand. Of langs een aantal steden? De Fietsersbond heeft een unieke fietsrouteplanner, waar u ook mooie Katwijkse routes mee kunt uitstippelen.