Logo gemeente Katwijk

Speel- en sportplekken

Naast spannende stranden en duinen waar je lekker in kunt struinen, heeft de gemeente ook een aantal grotere speelplekken. 

Op deze pagina vindt u een overzicht, een folder en ook nadere informatie over meldingen, beleid en planvorming.

Buitelbos

 • Locatie: Mgr. Bekkerstraat (achter basisschool de Horizon), Katwijk aan den Rijn

Deze verstopte plek is een pareltje van rust achter de rooms-katholieke kerk en school de Horizon in Katwijk aan den Rijn. Schoolkinderen kennen de plek daarom wel. Dat de speelplek ook leuk is voor kleine kinderen tot 4 jaar is nog niet zo bekend. Kinderen kunnen hier lekker ravotten, rennen, spelen en in contact komen met de natuur. Even een uurtje spelen in deze leuke natuurspeelplek kan dus lekker dicht bij huis!

Dorpsweide

 • Locatie: Luit Katlaan, Valkenburg

In de Dorpsweide bij 't Duyfrak is een waterspeeltuin! Leef je uit op het eiland met bruggen, een pontje en een waterpomp. Natuurlijk is er ook een gewone speeltuin. Je kunt er klimmen en er is een speciale familieschommel. Een heerlijke plek om een paar uurtjes door te brengen, de kinderen vermaken zich wel! Voor de oudere kinderen is er een skatebaan en zijn er pannaveldjes.

Duinspeeltuin

 • Locatie: Cantineweg, Katwijk aan den Rijn

In de Duinspeeltuin is er van alles te doen en te ontdekken. Grote en kleine kinderen vermaken zich hier prima op de schommels, de glijbanen of in het speelhuisje. Voor de vaders en moeders zijn er genoeg bankjes om op te zitten terwijl de kinderen de speeltuin ontdekken. De speeltuin ligt vlak bij de duinen en het scoutinggebouw. Het is een beschutte, gezellige plek met veel zand.

Panbos

 • Locatie: Wassenaarseweg 152, Katwijk

Hier kun je spelen in de natuur! Maak een heerlijke boswandeling. Heb jij de Atlantikwall al eens beklommen? Volg het natuurpad, de ontdekroute, de speurneuzenroute of de spelletjesroute. Neem een voetbal mee om een potje te spelen op 1 van de speelweiden. In Panbos kun je klimmen, glijden, schommelen of gewoon met takken sjouwen. Lekker rennen of, als je durft, verstoppertje spelen! Buiten spelen met de dieren en de natuur om je heen is altijd een beleving. Kun je niet kiezen? Dan kom je toch gewoon een keertje terug! Voor de entree wordt een kleine bijdrage gevraagd. Dat is om het Panbos te onderhouden.

Recreatiestrook Sportpark de Krom

 • Locatie: Huizingalaan, Katwijk

Je hoeft geen lid te zijn van een sportvereniging om te kunnen bewegen. Naast het hockeyveld liggen trim- en speeltoestellen. Wie is het snelste over alle trimtoestellen heen? Je kunt hier ook basketballen en pannavoetballen. In 2014 is een groot klimnet bijgeplaatst. Voor sporters en grotere kinderen wordt deze plek steeds populairder.

Funhouse

 • Locatie: tussen Louise de Colognylaan en Bernardlaan, Katwijk

Voor kinderen met veel energie is deze speeltuin echt ‘fun’! Kom klimmen, glijden en rennen. Papa’s en mama’s hoeven niet bang te zijn, want het terrein van de woningbouwvereniging is omsloten. Het is toegankelijk voor iedereen. In de directe omgeving van de speeltuin staan tussen de flats nog meer speeltoestellen. Je kunt hier bijvoorbeeld schommelen en duikelen op het rek.

Valkenburg

 • Locatie: Cohortedreef, Valkenburg

Deze speeltuin is, naast het Panbos, de oudste binnen onze omgeving. Bij de entree zijn dieren te vinden, zoals een geit, gans, kippen en konijnen. De speeltuinvereniging is degene die hier schoonmaakt en jaarlijks activiteiten organiseert. Heel geschikt voor de allerkleinste kinderen en kinderen met een beperking. Zandbak, klimtorens, glijden en schommelen.

Downloads:

Westerhaghe

 • Locatie: Spinozalaan, Rijnsburg

Deze moderne speeltuin is echt een bezoekje waard. Voor zowel kleine als grote kinderen. Veel kleur, ook geschikt voor kinderen met een beperking door een asfaltpad en speelborden aan het hek. Ook is er een vogelmandschommel. Waterspel, glijden, klimmen, draaien, duikelen, alles is er te doen. Hiernaast ligt de Westerweide met geiten, kippen, konijnen enz. Openingstijden dierenweide: iedere woensdag van 14:00 – 16:30 en zaterdagmiddag om de week 14:30 – 16:30.

Gamepalen

De gemeente heeft 5 gamepalen geplaatst aan het begin van 2014; voor iedere wijk 1. Ze staan in:

 • speeltuin Westerhaghe
 • de Duinspeeltuin
 • Valkenburcht (speeltuin in Valkenburg)
 • speelplek Rijnmond 151-173
 • en bij het trapveldje aan de Helmbergweg (nabij Andreas Collega, locatie Pieter Groen).

Hiermee hopen we het buitenspelen meer te stimuleren. Uitleg over deze gamepalen vindt u hieronder:

Sportplekken

Er zijn veel sportplekken in Katwijk. Deze zijn met blauwe stippen in de folder te vinden. Niet ieder trapveld kan voorzien worden van verharding of hekwerken. Ook verschilt de hoogte van de hekwerken per plek. Ga dus gerust shoppen bij andere plekken. De nieuwste trapvelden mét hekken zijn te vinden in:

 • Visserijkade (Digros)
 • parkstrook in Cleijn Duijn
 • van der Meerhof (Park Rijnsoever)

Verder zijn de volgende gebieden voor sporters en spelers interessant:

 • Skatebaan en pannaveldjes in de Dorpsweide (Valkenburg) (op folder nr. 2)
 • Pannaveldjes, trimbaan, basketbal bij Sportpark Rijnsoever (op folder nr. 5)
 • Pan van Persijn (op folder nr. 4) en het strand

Plannen en projecten Speelplekken

Regelmatig vernieuwen wij speelplekken of worden er nieuwe speelplekken gerealiseerd. Hieronder vindt u een aantal lopende projecten: 

Spe(e)lregels voor speeltuinen

Spe(e)lregels voor speeltuinen Spelen is leuk! Samen kunnen we het leuk houden. Door op een paar spe(e)lregels te letten. Doe je mee?

Samen bereiken we hier een schone en veilige situatie in de speeltuin. Graag aandacht voor de volgende spe(e)lregels:

 • Kinderen onder de 6 jaar mogen niet zonder begeleiding in de speeltuin;
 • de speeltuin is verboden voor honden;
 • gebruik de toestellen op de manier waarvoor ze bedoeld zijn;
 • houd alles heel, netjes en schoon en doe het afval in de bak;
 • glaswerk is in de speeltuin niet toegestaan;
 • alcoholhoudende dranken mogen hier niet worden gedronken;
 • parkeer verstandig en houd de veiligheid op de weg in de gaten

Maar bovenal, veel speelplezier!!

Meldingen of ideeën

De gemeente controleert regelmatig of de speelplekken en speeltoestellen onderhoud nodig hebben. Zo blijven de speeltuinen veilig. Is er toch een speeltoestel kapot? U kunt uw melding doorgeven via:

Folder

Er is ook een folder beschikbaar met een kaart waarop alle grote speel- en sportplekken te vinden zijn. Download hier de folder: