Logo gemeente Katwijk

De Pan van Persijn (Panbos)

De Pan van Persijn, ook wel het Panbos genoemd, is een wandel- en speelbos voor jong en oud. Het bos heeft eendenvijvers, speeltoestellen voor kleine kinderen, een hertenkamp en mooie grasvelden voor ontspanning.

In de Pan van Persijn kun je een deel van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog zien.

Wandelroutes

Er zijn 2 wandelroutes uitgezet: een korte van 1,5 kilometer en 1 van 3 kilometer. Daarnaast kunt u vanuit de Pan van Persijn via de duinen naar het strand wandelen.

De folder met de wandelroutes kunt u hieronder downloaden of voor € 0,50 kopen aan het loket bij de ingang van de Pan van Persijn (Panbos), op het gemeentehuis, het VVV-kantoor en hotels en campings.

Dag- en jaarkaarten

Dagkaarten voor het Panbos kunt u kopen bij de automaat of aan het loket bij de ingang van het bos. Jaarkaarten zijn te koop bij de ingang of bij de woning van de boswachter. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis gebruik maken van Panbos, onder begeleiding van een volwassene (maximaal 4 kinderen per volwassene).

  • Dagkaart: € 2,00
  • Jaarkaart: € 25,00
  • Plattegrond: € 0,50

Honden

Uw hond is van harte welkom. In de voormalige Geitenweide is nu een losloopgebied voor uw hond. In de rest van het panbos moet u uw hond aan de lijn. Daarmee worden vogels en wilde dieren beschermd en voelen andere bezoekers zich op hun gemak.

Groepsbezoek

Wilt u met een groep Panbos bezoeken dan moet u dit altijd melden bij de boswachter. Hiervoor kunt u dit digitale formulier gebruiken:  

Het is belangrijk dat er niet te veel groepen op hetzelfde tijdstip Panbos bezoeken. Er moet daarom vooraf afstemming met de boswachter plaatsvinden over de datum en het tijdstip waarop de groep het bos wil bezoeken.

Drinkwater

De Pan van Persijn maakt deel uit van natuurmonument Berkheide dat in Katwijk en Wassenaar ligt. De duinen in Berkheide beschermen niet alleen ons land, maar zorgen ook voor drinkwater. Een groot deel van de bevolking in Zuid-Holland drinkt dit duinwater.

Nationaal park Hollandse Duinen

Het natuurgebied Berkheide waar het Panbos ligt, maakt onderdeel uit van het toekomstige nationaal park Hollandse Duinen:

Openingstijden en adres

1 april tot 1 oktober
8.00 - 20.30 uur

1 oktober tot 1 april
9.00 - 17.00 uur

Adres:
Wassenaarseweg 152
2223 LA Katwijk