Logo gemeente Katwijk

Dodenherdenking en stille tocht

Op donderdag 4 mei vinden in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg herdenkingen plaats bij de oorlogsmonumenten. Hierbij wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen.Vervolgens vinden de kransleggingen plaats.

De officiële herdenkingsbijeenkomst van de gemeente in de Dorpskerk begint om 18.30 uur. Mevrouw dr. A.M.F. (Agnes) Dessing  is als spreker uitgenodigd. Zij is historicus aan de Universiteit van Amsterdam en schrijfster van het proefschrift ‘Tulpen voor Wilhelmina’. Dit gaat over de geschiedenis van de Engelandvaarders.

Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Excelsior verleent muzikale medewerking en zingt 2 liederen van Arvo Pärt – Da Pacem Domine en De Profundis. Ook nemen leerlingen van de Duinroos, locatie Otto Baron en de Farèlschool actief aan de bijeenkomst deel.

Kranslegging

De officiële kranslegging vindt dit jaar plaats bij oorlogsmonument De Leeuw in Katwijk. Hierbij zijn onder andere burgemeester Koen en wethouder van der Bent aanwezig. Wethouder Knape is in Rijnsburg aanwezig en wethouder van der Spijk in Valkenburg.

Programma Katwijk

In Katwijk is er een stille tocht vanaf de ingang van het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan naar het oorlogsmonument De Leeuw naast het gemeentehuis aan de Zeeweg. De stoet vertrekt om ongeveer 19.45 uur. Wilt u als vereniging een krans of bloemstuk leggen? Neem dan contact op met het bestuurssecretariaat.

  • telefoonnummer: (071) 406 50 02

Er wordt medewerking verleend door de harmonie van de Christelijke Muziekvereniging U.N.I.

Afsluitingen in Katwijk

Op 4 mei zijn tussen 19.45 en 20.30 uur de volgende wegen afgesloten:

  • Zeeweg vanaf de Meeuwenlaan tot aan de Koningin Julianalaan;
  • Willem de Zwijgerlaan ten noorden van de Nieuwe Duinweg.

Programma Rijnsburg

In Rijnsburg vindt, zoals voorgaande jaren, een stille tocht plaats van De Voorhof naar het monument naast het gemeenschapshuis De Burgt aan het Burgemeester Koomansplein. De Flora Brass verleent hierbij muzikale medewerking. Om 19.15 uur is er tijd voor een kopje koffie waarna men om 19.40 uur vertrekt.

Na de officiële plechtigheden is er een herdenkingsbijeenkomst in de Grote -of Laurentiuskerk. Hier houdt de heer G. Versmissen een overdenking. De heer Versmissen is werkzaam bij het Airborn museum en deskundige op het gebied van de Slag om Arnhem en de operatie Market Garden. Leerlingen van de Schakel en de Oranje Nassauschool nemen actief deel aan de bijeenkomst. Ds. Niemeijer sluit de bijeenkomst af met gebed.

Afsluitingen in Rijnsburg

Op 4 mei zijn tussen 18.30 en 20.30 uur de volgende wegen afgesloten:

  • De Kerkstraat vanaf de Hofstraat/Abdijlaan tot aan de Oude Vlietweg/Heerenweg.
  • Het Burgemeester Koomansplein.

Tijdens de genoemde tijd mogen geen auto’s geparkeerd zijn of worden in het afgesloten gebied. Iedereen wordt verzocht hier medewerking aan te verlenen.

Programma Valkenburg

In Valkenburg verzamelt men zich om 19.30 uur bij het Dorpshuis en loopt men in stille tocht om ongeveer 19.45 uur achter om de Hervormde Kerk aan het Castellumplein naar de erebegraafplaats. Bij de kranslegging wordt medewerking verleend door Valkenburg’s Harmonie en een detachement van de Natres.

Afsluitingen in Valkenburg

Op 4 mei zijn tussen 19.00 en 20.30 uur de volgende wegen afgesloten:

  • Kruising Hoofdstraat/Broekweg;
  • kruising Marinus Poststraat/Broekweg;
  • kruising Middenweg/Marktveld;
  • kruising Burgemeester Lotsystraat/Marktveld;
  • op het Dorpshuisplein.

Herdenkingsconcert COV Excelsior in Dorpskerk

COV Excelsior geeft om 21.00 uur een concert in de Dorpskerk. De dirigent van het koor is Ronald Threels en Niek van der Meij (orgel) en Jaap Bol (slagwerk) werken mee. Er wordt een Mis van Joseph Haydn – Missa Brevis St. Joannis de Deo – ten gehore gebracht en werk van Henry Purcell – Remember not Lord our offencis, en Lord, how long wilt Thou be angry? Verder zingt het koor de 2 werken van Arvo Pärt nogmaals.

Het concert is gratis. Een vrijwillige bijdrage bij het verlaten van de kerk wordt zeer op prijs gesteld door COV Excelsior.

Verzoek aan de horeca

Aan horecagelegenheden wordt verzocht om op 4 mei uit respect voor de gevallenen, de tijd tussen 19.45 en 20.15 uur gepast door te brengen. Het wordt ook op prijs gesteld als in deze periode de buitenverlichting wordt gedoofd en er alleen muziek van de officiële Nederlandse radiozenders wordt gedraaid.