Logo gemeente Katwijk

Stedenband Siegen

De stedenband begon als een partnerschap tussen Rijnsburg en het Duitse plaatsje Geisweid. Later is Geisweid gefuseerd met de Duitse stad Siegen. Het partnerschap werd al op 7 maart 1963 aangegaan.

De stedenband wordt op een eigentijdse manier vorm gegeven door de stedenbandwerkgroep. Deze werkgroep bestaat uit:

  • Ine Peursum
  • Cor van der Gugten (namens de brandweer)
  • Kees Kromhout

Namens de gemeente neemt Mariëlse Goddijn (coördinator) deel.

Foto stedenbandwerkgroep
Van links naar rechts: Bernard Vehmeijer †, Mariëlse Goddijn-Glashouwer, Cor van der Gugten, Ine Peursum, Kees Kromhout en burgemeester Jos Wienen.

Uitwisselingen

Er vinden uitwisselingen plaats tussen verenigingen uit Katwijk en Siegen.

  • Het Wellantcollege heeft leerlingen-uitwisselingen gehad met hun partnerschool in Duitsland. Jongeren waren daarbij een week lang bij elkaar op bezoek.
  • Kinderen van een Ganztagschule (buitenschoolse opvang) waren op bezoek om de Nederlandse cultuur, taal en leefgewoonten te leren kennen.
  • De brandweer heeft jaarlijks contacten met de brandweer van Geisweid.

Meer informatie?

Ben u geïnteresseerd in de stedenband? Of wilt u met uw vereniging of organisatie een uitwisseling met uw tegenhanger in Siegen organiseren? Neem dan contact op met een van de leden van de stedenbandwerkgroep of met Mariëlse Goddijn.

Siegen

Siegen is een stad van ruim 100.000 inwoners en is gelegen in het Sauerland op ongeveer 350 km afstand van Katwijk. Het heeft een mooi historisch centrum, een universiteit en is een belangrijk economisch centrum in de deelstaat Nordrhein Westfalen.

Daarbij is Siegen bekend en bijzonder vanwege het feit dat de voorvaderen van het Nederlandse koningshuis, de “Oranjes”, hier oorspronkelijk vandaan komen. Als u fan van het Oranjehuis bent, moet u absoluut Siegen eens bezoeken! Er zijn veel historische plekken, gebouwen en kunst die herinneren aan de voorvaderen van de Oranjes. Er is zelfs een Oranjeroute die je langs al deze plekken voert.

Meer informatie